fallback

Дават на крайморските общини половината от приходите от концесии на плажове

С парите общините ще облагородяват районите около крайбрежните ивици и ще назначават спасители и на неохраняемите плажове

14:32 | 13.08.12 г.

Половината от приходите от концесии или наеми на плажове ще се дават на крайморските общини, съобщи по време на посещението си в Добрич министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Това е залегнало в промените на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които трябва да бъдат окончателно гласувани след ваканцията на депутатите.

Със средствата, които ще получат от концесии и наеми на плажове, общините ще могат да облагородяват районите около крайбрежните ивици, да изграждат необходимата инфраструктура и да назначават спасители и на неохраняемите плажове, поясни министър Павлова.

Тя припомни, че в закона са предвидени и промени, с които да се облекчи процедурата за отдаване на концесия на морските плажове. Поправките ще дадат възможност и за по-голяма гъвкавост при определянето на цените за концесиите, така че да се намерят стопани и на по-неатрактивните плажове.

Павлова даде пример с дългите ивици, за които трябва на всеки 100 м да бъде осигурен спасителен пост, както и съблекални, тоалетни, душове, медицинско оборудване, което оскъпява стопанисването на плажа.

Строителният министър съобщи още, че резултатите от проверките по плажовете през тази година показват, че най-често възникват проблеми с осигуряването на медицинско оборудване и с определянето на свободните зони за плажуване зони.

Ако се установи, че концесионери и наематели правят системни нарушения, възможно е след края на сезона договорите им да бъдат развалени, посочи Лиляна Павлова.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:27 | 12.09.22 г.
fallback