IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джъмбо-ипотеките стават все по-популярни в САЩ

При големите кредити лихвите са по-големи, но това не спира възстановяването на търсенето

11:50 | 29.08.12 г.
Джъмбо-ипотеките стават все по-популярни в САЩ

Както и да се погледне, възстановяването на жилищния пазар на САЩ до момента върви бавно, пише Wall Street Journal. Въпреки това "джъмбо" ипотеките, с които се купуват по-големи и по-скъпи домове и не са гарантирани от държавата, се завръщат много по-бързо от останалите.

За второто тримесечие на 2012 г. на този вид заеми се падат около 15% от общия обем в доларово изражение на ипотеките, отпуснати от Bank of America Corp. Година по-рано делът им е бил едва 4%.

В Wells Fargo & Co. размерът на тези ипотеки се е увеличил над два пъти за първите шест месеца на годината спрямо същия период на 2011 г. Citigroup Inc. също отчита засилване на джъмбо кредитирането.

През второто тримесечие на 2012 г. кредиторите са отпуснали джъмбо ипотеки за 38 млрд. долара, или с 65% повече, отколкото през същия период на миналата година, сочат данни на Inside Mortgage Finance. Това е най-високото ниво в доларово изражение от първото тримесечие на 2008 г. Насам.

За разлика от по-малките ипотеки, много от джъмбо кредитите не могат да бъдат купувани от контролирани от държавата агенции като Fannie Mae и Freddie Mac, така че обикновено те са по-скъпи за кредитополучателите. В по-голямата част от САЩ за по-големи кредити над 417 000 долара е нужно финансиране от частния пазар.

Засиленото търсене на подобни заеми се дължи отчасти на ръста при продажбите на луксозни жилища. Сделките за домове на стойност над 1 млн. долара са се повишили с 19% през юли на годишна база, сочат данни на Националната асоциация на търговците на недвижими имоти в САЩ.

Друга причина се крие във факта, че тези заеми вече са по-достъпни. Лихвите по 30-годишните джъмбо ипотеки в момента са средно 4,22% спрямо 4,82% преди година и 5,27% преди две години.

Тези лихви са с около 0,5 процентни пункта над лихвите по нормалните ипотеки. През 2008 и 2009 г. разликата бе два пъти по-голяма.

За кредиторите джъмбо ипотеките са привлекателни по една ясна причина: те носят по-голяма печалба, твърди Франк Донели, президент на Асоциацията на ипотечните банкери във Вашингтон.

Въпреки понижението на лихвите напоследък тези заеми все още са с по-голям от обичайния спред между лихвата, която получават банките, и онова, което плащат по депозитите, допълва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още