IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлените имоти в Европа се оформят като най-предпочитани от инвеститорите

Експерти препоръчват на предприемачите да се заемат с изграждане на центрове за бази данни на финансовия сектор

16:00 | 30.08.12 г.
Промишлените имоти в Европа се оформят като най-предпочитани от инвеститорите

Най-търсените бизнес имоти в Европа напоследък са и най-баналните: складове и индустриални площи, пише Wall Street Journal.

Въпреки че през последните години цените на промишлените имоти се възстановяват по-бавно в сравнение с офис сградите,  търговските центрове и други видове бизнес имоти, инвеститорите са привлечени към тях поради факта, че наемите са стабилни, тъй като са дългосрочни, а това носи стабилен доход на собствениците.

Според CBRE Group Inc. през последните 10 години промишлените и логистични имоти в Европа генерират средна годишна възвращаемост от 7,8% в сравнение с 5,5% за офисите и 6,2% за търговските площи.

С ръста на интернет търговията, която изисква складове по целия свят и дистрибуционни центрове близо до големите градове, някои анализатори вярват, че търсенето на промишлени имоти ще продължи да нараства въпреки икономическите проблеми на Европа.

Според Марти Макарти от компанията за управление на инвестиции в имоти Valad Europe в Лондон в несигурни икономически времена инвеститорите проявяват по-засилен интерес към имоти с надежден доход, вместо да търсят активи с потенциал за ръст на цените.

Нивото на усвояване при индустриалните площи е сравнително високо отчасти поради ограниченото ново предлагане.

"По време на рецесията на пазара излязоха много малко подобни имоти, защото финансирането буквално спря през 2008-09 година," посочва Дейвид Стелт, главен изпълнителен директор на лондонската компания Sergo, която е една от най-големите фирми за индустриални имоти в Европа.

"Има недостиг на качествени складове, така че очакваме пазарът да продължи да се развива добре", допълва той.

Има недостиг и на сгради за продажба, с което може да се обясни спадът при сделките. През първата половина на годината купувачите са придобили европейски логистични и индустриални имоти за 3,5 млрд. евро в сравнение с 4,5 млрд .евро преди година.

Според анализаторите повечето инвеститори търсят точно един определен тип имот: висококачествени сгради с топ локации, а за подобни продукти няма продавачи.

Други предупреждават обаче, че някои от играчите на пазара са твърде големи оптимисти. На фона на съкращаването на площите от страна на някои търговски вериги или пък пълното им затваряне през следващите години е възможно нивото на наемите да падне.

"Винаги има риск наемателите да фалират", предупреждава Макарти от Valad. "Ето защо е много важно те да са диверсифицирани", съветва той.

Фалитите на наемателите не са единственият риск за сектора. Структурно се променят и навиците на потребителите, което би могло да облагодетелства някои собственици на складове, но да навреди на други.

Така че, докато някои търговци може би ще имат нужда от повече пространство за отделите си за интернет търговия, реално те вероятно ще се нуждаят от различен тип складове от тези, предлагани от някои компании в момента.

Експертите съветват фирмите от бранша да се диверсифицират като навлязат в един нов бизнес: центровете за данни за нуждите на сектора на финансовите услуги.

"Разходите по строителството са същите, като при обикновените складове, а наемите са много по-високо, като договорите за наем са дори още по-дългосрочни", твърди Стелт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още