IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовете за имоти бягат от периферните европейски пазари

Институционалните инвеститори съсредоточават средствата си върху ключовите пазари на имоти в Европа

15:40 | 11.09.12 г. 1
Фондовете за имоти бягат от периферните европейски пазари

Водещи фонд мениджъри все по-често изключват от своите паневропейски фондове за инвестиции в имоти периферните европейски пазари, съобщи Financial Times.

Тенденцията предизвиква отявлен спад на сделките в Южна Европа и вероятно ще изправи сектора на имотите срещу политиците, отбелязва изданието.

Компании като Fidelity Worldwide Investment, петата по размер на активи под управление в света, и Standard Life Investments - една от най-големите във Великобритания, създават фондове, които странят от Испания, Ирландия, Италия, Португалия и Гърция.

"Всъщност паневропейски на практика означава около половин дузина държави в сърцето на Европа", посочва Брус Диър, който ръководи отдела за недвижими имоти в Лондон на адвокатската кантора Eversheds.

"Фондовите мениджъри се отдръпват от периферията на Европа, за да направят инвестициите по-привлекателни. Това е една тиха, но важна революция. Тя означава, че фондовата индустрия преначертава картата на европейските инвестиции по-агресивно, отколкото би им се искало на политиците", допълва той.

Отдръпването на институционалното финансиране вероятно ще е болезнено за пазарите на имоти в Испания и Ирландия, които се сринаха след 2008 г. и дърпат икономиките назад, предизвиквайки опасения за бъдещето на единната европейска валута.

Т. нар. първостепенни пазари на бизнес имоти – водещите германски градове, Лондон и Париж, привлякоха около една трета от институционалните инвестиции в недвижими имоти в Европа през 2011 г., припомня изданието От началото на тази година на същите тези пазари се падат около 64% от институционалните инвестиции, показват данни на Real Capital Analytics.

В същото време сделките на пазарите на бизнес имоти в Испания и Италия са паднали с над 90% през трите месеца до края на юли. В Испания са регистрирани едва три сделки в сравнение с 58 през първото тримесечие, а в Италия само две сгради са сменили собствениците си в сравнение с 56 през предходния отчетен период, показват данните на Real Capital Analytics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Кога в България ще видя написана статия с броя сделки сключени за Х време??? Кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още