IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландската държавна агенция за управление на "лоши" активи съди бивш служител

Бившият чиновник е заподозрян в злоупотреба с поверителна информация

12:04 | 14.09.12 г.
Ирландската държавна агенция за управление на "лоши" активи съди бивш служител

Националната агенция за управление на активи (NAMA) на Ирландия съди свой бивш служител, заподозрян в злоупотреба с поверителна информация от т. нар. "лоша банка" и нарушение на вътрешните процедури, тъй като не е информирал работодателя си, че е закупил имот от неговите активи, предаде Financial Times.

Делото бе образувано след разследване от Deloitte, което породи въпроси около прозрачността в работата на NAMA.

Агенцията бе създадена, за да прочисти "лошите" заеми от затъналите във финансови проблеми местни банки.

Адвокатите на NAMA заявиха пред съда в Дъблин, че са получили инструкции да накарат Енда Фарел, бивш мениджър на портфейли в NAMA, и съпругата му Алис Крамър да предадат всички поверителни материали, свързани с агенцията.

Те настояха, че информацията е отнемана по предумишлен начин в продължение на няколко месеца и би могла евентуално да бъде от полза на обвиняемите на пазара на бизнес имоти.

Фарел, който в момента работи в глобална компания за инвестиции в имоти, е разпратил електронни писма с поверителната информация на трети лица, участващи в управление и инвестиции в имоти, твърдят от NAMA.

Адвокатите на Фарел и съпругата му заявиха, че клиентите им са спазвали напълно инструкциите и ще продължат да го правят.

През август вестник Sunday Times писа, че Фарел е закупил имот от длъжник, което накарало лошата банка да проведе собствено разследване.

Пред съда NAMA посочи, че сделката е била по пазарни цени, но фактът, че Фарел не е информирал за нея, е нарушение на вътрешните процедури на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още