IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждат се допълнителни мерки за "охлаждане" на жилищния пазар в Хонконг

Местните власти се опасяват, че пазарът ще прегрее заради третия кръг от вливане на ликвидност в американската икономика

10:09 | 17.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Рекордно ниските лихви по ипотеките, напливът на купувачи от континентален Китай и недостатъчното предлагане нагорещиха пазара на жилища в Хонконг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Рекордно ниските лихви по ипотеките, напливът на купувачи от континентален Китай и недостатъчното предлагане нагорещиха пазара на жилища в Хонконг. Снимка: Ройтерс

Хонконг предприе нови мерки за „охлаждане“ на пазара на имоти, след като от 2009 г. насам цените на жилищата се покачиха с над 90 на сто, предаде Bloomberg.

Паричните власти в Хонконг съобщиха, че ще бъде въведен максимален срок от 30 години за изплащане на ипотеките. Планира се също така да бъде въведено изискване месечните вноски по ипотечните кредити да не надвишават 40 на сто от месечните доходи на кредитополучателите.

Паричните власти в Хонконг ще повишат допълнително първоначалната вноска по ипотечните кредити за купувачите на имоти, чиито доходи идват от чужда държава. Инвеститорите, които използват самия имот като обезпечение, а не доходите си, ще могат да теглят кредити в размер на не повече от 30 на сто от стойността на актива.

Местните власти предприемат новите мерки за затягане достъпа до пазара заради третия кръг от вливане на ликвидност в американската икономика, който предприе Федералният резерв, тъй като хонконгският долар е свързан с американския.

Паричните власти в Хонконг се опасяват, че заради новите стимули пазарът на имоти ще прегрее. Мегаполисът е с изключително отворена икономика и влизането на пазара на имоти е лесно, което го превръща в популярна дестинация за „горещите пари“.

Рекордно ниските лихви по ипотеките, напливът на купувачи от континентален Китай и недостатъчното предлагане нагорещиха пазара на жилища в Хонконг в последните години. Това принуди местните власти да засилят предлагането на земя за строителство на жилища, както и да дадат предимство на местните купувачи на имоти при някои проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още