IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Equest замразява продажбата на активи поради липса на финансиране за сделки

Продажбата на магазините на Техномаркет се отлага поне до 2013 г.

12:37 | 17.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Магазин на Техномаркет. <em>Снимка: Техномаркет</em></p>

Магазин на Техномаркет. Снимка: Техномаркет

Липсата на финансиране за инвестиционни сделки принуди инвестиционната компания East Balkan Properties plc (бившата Equest Balkan Properties plc) да замрази своята стратегия за продажба на активи.

В последните години компанията обяви мащабна кампания за продажба на имоти и проекти в България и региона с цел връщане на капитал на акционерите. Сега обаче тези планове са отложени поради липсата на ипотечно финансиране в сектора на бизнес имотите в региона.

Един от най-големите активи на компанията е делът й в портфолиото на веригата магазини Техномаркет, който е единственият й актив, останал у нас. Чрез миноритарен дял в инвестиционното дружество Glorient Equest притежава 35 магазина от веригите Техномаркет и Била, както и 13 поземлени парцела.

От няколко години компанията е в преговори за продажбата на магазините, но до сделка все още не се е стигнало.

Миналата година за продажбата на активите бе назначена Raiffeisen Investments Bulgaria, но процесът също бе препятстван от „недостатъчна пазарна видимост“.

"След продължителни преговори подписахме писма за намерение с надеждни партньори, с които се споразумяхме за приемливи оценки на активите", казват от ръководството на компанията, като уточняват, че преговорите са били за портфолиото на Glorient, както и за логистичния комплекс Equest Logistics Center в Румъния.

"Въпреки това и двете оферти бяха зависими от финансиране, които по никакъв начин не можеше да бъде постигнато поради политиките за кредитиране на банките в региона", допълват от компанията.

Надеждите са, че има възможност за подновяване на плановете за продажбата на магазините Техномаркет, както и на останалата част от портфейла, през 2013 г.

Към средата на тази година портфолиото на Техномаркет има и ипотека от близо 12 млн. евро, за която също се търсят различни варианти за рефинансиране предвид затруднената кредитна обстановка в момента.

За да подобрят атрактивността на портфолиото на Glorient, от Equest са постигнали споразумение с най-големия наемател на магазините Техномаркет за удължаване на сроковете за наем с още 10 години. В замяна на това на Техномаркет са били предложени „неголеми наемни стимули“.

Въпреки усилията на компанията за понижаване на разходите, работният капитал все още остава ограничен, а настоящата структура не позволява повече спестявания, казват от Equest. Приходите също не се очаква да се повишат, тъй като в обозримото бъдеще не се предвижда подобрение в пазарната среда в страните, в които компанията оперира.

Поради това от компанията обмислят делистване от Лондонската борса, където тя се търгува в момента.

Компанията завърши първото шестмесечие на 2012 г. със загуба преди данъци от 710 хил. евро в сравнение с печалба от 3,6 млн. евро година по-рано.

Портфолиото на компанията в момента се оценява на 89,2 млн. евро, като включва активи в България, Румъния, Сърбия, Словакия и Молдова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още