IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните инвестиции в бизнес имоти остават стабилни

Сделките запазват обемите си благодарение на утвърдените пазари като САЩ, Великобритания, Германия и Австралия

14:30 | 10.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Глобалните инвестиции в бизнес имоти остават стабилни

Покупателната активност на глобалните инвеститори в бизнес имоти е останала стабилна през третото тримесечие на тази година, като са сключени сделки за 96 млрд. долара, сочи изследване на Jones Lang LaSalle в 60 държави, цитирано от онлайн изданието Europe Real Estate.

Въпреки лекото понижение от 106-те млрд. долара, отчетени през предходното тримесечие, сделките запазват сравнително стабилни нива благодарение на силните резултати на утвърдените големи пазари като САЩ, Великобритания, Германия и Австралия.

"Въпреки че общите нагласи остават потиснати от икономическата обстановка, обемът на сделките е стабилен като цяло през последното тримесечие поради високия интерес към офисите, търговските и промишлените имоти на големите глобални пазари", посочва Артур де Хааст от Jones Lang LaSalle.

"Инвеститорите влагат капитал в големите градове на тези по-сигурни пазари. На тях има повече ликвидност и по-малко рискове и макар възвръщаемостта да не е толкова привлекателна, колкото на нововъзникващи пазари като Бразилия, Индия и Китай, тези икономики се забавят, а прозрачността на пазарите там е по-ниска", допълва експертът.

Според Дейвид Грийн-Морган, който ръководи отдела за изследване на глобалните капиталови пазари в компанията, въпреки че инвеститорите са все още предпазливи и сделките се случват по-бавно, прогнозите за останалата част на 2012 г. са стабилни. "Финансирането на сделките с имоти демонстрира признаци на подобрение в САЩ", казва той.

"Четвъртото тримесечие по принцип е най-натовареното и тази година няма да е различна. Въпреки че глобалните инвеститори може би ще наблюдават с интерес предстоящите избори в САЩ, очакваме те да имат ограничено въздействие върху активността, както бе с неотдавнашните Олимпийски игри в Лондон", отбелязва де Хааст. 

"В бъдеще очакваме обемите да се увеличат през 2013 г., а една от тенденциите, които трябва да се наблюдават, е продължаващата активност в алтернативните сектори", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още