IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отлив от жилищния пазар в центъра на София заради новите правила за паркиране

От началото на годината е нараснал интересът на купувачите към жилища с цел инвестиция, а не за собствено ползване, според консултантска компания

15:24 | 18.10.12 г.
Отлив от жилищния пазар в центъра на София заради новите правила за паркиране

Новите правила за паркиране в центъра на София са се отразили негативно на пазара на жилища в района. От компанията „Адрес Недвижими имоти“ отчитат спад на интереса на купувачите към жилищата в централната градска част на столицата и изместване на интереса към съседните квартали - Лозенец, Стрелбище, Иван Вазов, Банишора, Лагера, Триъгълника и други.

Тенденцията се наблюдава на жилищния пазар в столицата от месец август и се е засилила през септември, когато влязоха в сила новите правила за паркиране. Купувачите на имоти предпочитат да изберат друг квартал, който е в близост до центъра, с добра достъпност и без затрудненията за паркиране.

"Тендецията на отлив от центъра е валидна както за пазара на покупко-продажби, така и за наемния пазар поради трудностите, които наемателите срещат при сдобиването с целия набор документи, необходими за изваждането на винетен стикер", пояснява Калоян Богданов, маркетинг мениджър на консултантската компания.

Данните на специалистите сочат, че запитванията за покупка на жилище в центъра на София са намалели с 26% през септември спрямо месец май. Същевременно предлагането също е нарсанало – с около 20 на сто за посочения период.

Търсещите имот под наем, които традиционно са силно активни в първия есенен месец, демонстрират с около 15% по-нисък интерес към центъра, като същевременно с толкова са нараснали запитванията за жилища под наем в околните квартали.

За момента обаче тази тенденция не се е отразила на цените на имотите в централната градска част на столицата, макар че и продавачи, и наемодатели са заели изчаквателна позиция.

Данните на компанията показват също така, че от началото на годината е нараснал интереса на купувачите на имоти към жилища с цел инвестиция, а не за собствено ползване. Тези купувачи искат да вложат определена сума в покупката на имот с цел отдаване под наем, защото считат това решение за по-добро в дългосрочен план, отколкото влагането на парите в банка.

Изпълнителният директор на компанията Георги Павлов очаква с въвеждането на новия данък върху лихвите все повече хора да изберат покупката на имота пред депозита. 

Освен това спадът на лихвите по депозитите в банките също отблъсква хората, докато доходността от жилищен имот се движи между 4,5 и 5%, а от търговските площи в кварталите и по ключовите улици тя би могла да достигне и 8%.

Интересът към придобиване на самостоятелно жилище и броят сделки с този мотив са нараснали двойно от началото на годината досега, отчитат още от компанията. В тази връзка се наблюдава засилването на по-младите купувачи на пазара.

Основни продавачи през септември са пенсионерите, чийто брой е нараснал с около 70% спрямо януари тази година. Водещ мотив на продавачите е спешната нужда от пари, но много от тях се отказват да поддържат имот, който не използват.

Някои от продавачите също така се преместват в друга част на града или в друг град заради нова възможност за работа и развитие в професията си.

Цените в столицата и останалите големи градове в страната се задържат стабилни – те падат с до 3-3,5% в определени райони или демонстрират лек ръст с около 1 - 2%. Движенията обаче не са показателни и не могат да начертаят трайна тенденция на пазара, посочват експертите.

Имот до 50 хил. евро продължава да е най-желаната придобивка от купувачите – покупките на такова жилище формират около 80% от всички сделки през месец септември, сочат още данните на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още