IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 15 хил. подписа са събрани против новите правила за паркиране в столицата

Кампанията се оргнизира от гражданското движение "ДНЕС", което вече е внесло съдебен иск за отмяната

17:37 | 14.08.12 г. 1
Над 15 хил. подписа са събрани против новите правила за паркиране в столицата

Расте гражданското недоволство срещу новите правила за паркиране в центъра на столицата, които влизат в сила от първи септември. Това съобщиха от движението "ДНЕС", което до този момент е успяло да събере над 15 хил. подписа срещу промените в наредбата за паркиране в централните градски зони.

Движението стартира кампания под надслов „Новите правила за паркиране в София – рекет и беззаконие над гражданите“. Недоволството е предизвикано от разширяването на "синята зона" и от въвеждането на "зелена зона", което допълнително ще затрудни намирането на място за автомобилите в центъра на града.

Според гражданите новата наредба стоварва проблемите на града върху обикновените хора, без да решава проблема с паркирането. Освен това тя не била съобразена с покупателната способност на гражданите, въвежда серия от дискриминационни условия и нарушава множество закони.

Гражданите настояват преди да бъдат въведени новите правила, общината да организира бърз и чист градски транспорт, да изгради обществени паркинги на достъпна цена, както и да осигури правилно организиран трафик.

Представители на гражданската инициатива вече внесоха иск за отмяна на наредбата в Софийския административен съд.

Същевременно недоволството на жителите на София се пренесе и в социалната мрежа Facebook, където живеещи в центъра на столицата се обединиха в група "Не на данък паркиране за живущите в зоните с платено паркиране". Те също организираха своя подписка.

Във връзка с нуждата от изграждане на паркинги председателят на столичния общински съвет Елен Герджиков съобщи, че от септември ще заработят три буферни паркинга към метрото. Те ще са в района на централната гара, на бул."Черни връх" и на бул. "Джеймс Баучер".

За един месец ползването им ще бъде безплатно. От октомври се очаква тази услуга да стане платена, като първите два часа престой ще са безплатни, а след това - по 50 стотинки за час. Услугата ще е само за хората, които използват метрото. За останалите паркингът ще струва по един лев на час.

Герджиков провери как работи буферният паркинг в комплекс "Младост", който разполага с 1500 места. До края на август този паркинг също ще е безплатен. От 1 септември цените ще са преференциални, подобно на останалите буферни паркинги.

Предвижда се буферните паркинги да осигурят близо 3 хиляди паркоместа. Като процент от местата на синя и зелена зона те съставлават близо 20 на сто от местата за паркиране в столицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Какви са тези глупости, че таксите не били съобразени с покупателната способност на населението. Ако всеки може да плати таксата за паркиране в центъра, няма никакъв смисъл от въвеждането на тази такса! Основната цел на подобни такси в цял свят е да ограничат броят на колите в центъра, а за това таксите трябва да са високи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още