IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електромобили ще паркират безплатно в "синята зона" на столицата от септември

Предлагат се стимули за тези, които предпочетат електрическите автомобили, като освобождаване от пътен данък и винетка

11:38 | 03.08.12 г. 1
Електромобили ще паркират безплатно в "синята зона" на столицата от септември

Електрическите автомобили ще паркират безплатно в "синята" зона на София от 1 септември, предаде БТА.

В София вече има изградени няколко пункта, в които водачите на електрически автомобили могат да зареждат колите си. Зарядни пунктове има също в Русе, Добрич и Исперих, голям е броят и на общините, които подготвят инсталиране на подобни точки.

От Индустриалния клъстер "Електромобили" (ИКЕМ) посочват, че на този етап в българското законодателство има така наречените „бели петна“, които пречат на развитието и разширяването на инфраструктурата за електрическите автомобили. Зарядните пунктове засега се отбелязват и маркират като елтабла, строителни или преместваеми обекти.

За да се улесни процесът, по поръчка на ИКЕМ, е разработен проект за промени в столичното законодателство и нормиране на процеса по изграждане на зарядната мрежа за електромобилите.

До този момент индустриалния клъстер е създал сътрудничество с властите в Монтана, Ловеч, Русе, Стара Загора, Чепеларе, Пловдив, Добрич, Бургас за популяризиране на този алгоритъм.

Тази седмица Регионалното сдружение на общини "Център" от Софийска област е сключило споразумение с клъстера за сътрудничество при изготвяне на модела за „зелена община“.

С него се предвижда изграждането на зарядни колонки за електромобили. Друга клауза в споразумението предвижда реализация на модел за транспортна схема с електрически автомобили, която да покрива общините от сдружението.

Безплатното паркиране е един от стимулите за развитието на електромобилността, смятат от клъстера. От там отдавна предлагат  да има не само организационни, но и данъчни и финансови стимули за хората, които биха предпочели да карат електромобил. Такива стимули биха могли да бъдат - данъчен кредит, ускорена данъчна амортизация - както за компютрите, освобождаване от данък и винетка, предоставяне на финансова подкрепа от "зелени" фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
При 250 работни дни и 16 лева на ден за паркиране в Синята зона, спестяването с електромобил годишно е 4000 лева, което не е лош стимул да си купи човек електромобил...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още