IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на пазара на имоти в Китай удари инвеститорите в лукс жилища

Ще минат години, преди пазарът да успее да абсорбира свръхпредлагането на луксозни апартаменти и вили, много от които пустеят

12:45 | 26.10.12 г.
Забавянето на пазара на имоти в Китай удари инвеститорите в лукс жилища

Луксозен блок, който е един от най-ярките примери за жертвите на срива на пазара на  луксозни имоти в Китай, се предлага на търг в североизточния град Далиен, след като банка наложи възбрана върху имота, пише Wall Street Journal.

48-етажната сграда "Park Central" е бивша собственост на фонд, управляван от J.P. Morgan Asset Management, който инвестирал 80 млн. долара в имота. Компанията за управление на активи обаче губи имота, когато британският кредитор Standard Chartered PLC, осигурил по-голямата част от кредита на обща стойност около 140 млн. долара, налага възбрана през лятото, след като слабите продажби принуждават компанията да наруши някои клаузи от споразумението за заема.

Загубата, дошла след като Китай затегна правилата за покупка на луксозни апартаменти, показва силната експозиция на някои европейски и американски инвеститори към китайските имоти.

Сградата е предложена на няколко потенциални инвеститори, но до сделка така и не се стига.

През 2010 г. правителството в Пекин въведе мерки за “охлаждане” на строителството на луксозни жилища в опит да накара компаниите да строят за купувачите на първо жилище и хората, желаещи да се преместят в по-просторни жилища.

Подобно на по-заможните местни купувачи чуждестранните инвеститори предпочитат луксозни имоти в страната поради по-високите маржове на печалбата в сравнение с апартаментите на масовия пазар. Скептиците обаче предупреждават, че ще минат години, преди пазарът да успее да абсорбира свръхпредлагането на луксозни апартаменти и вили, много от които пустеят.

Общото ниво на възбраните в Китай не е ясно. Няма много информация и за броя на “лошите” активи.

Скъпи жилищни проекти като "Park Central" обаче са сред най-тежко засегнатите от кампанията за затягане на сектора. J.P. Morgan Asset Management придоби проекта още в етап на строителство, въпреки признаците за забавяне на пазара. През 2008 г. компанията създаде фонда Greater China на стойност 600 млн. долара и инвестира в проекти из цял Китай, включително в Пекин, Шанхай и Нанкин.

Апартаментите в "Park Central" не се продават добре от пускането си на пазара през септември 2011 г. Освен държавните мерки за затягане, друга причина е и твърде големият размер на жилищата и това, че са твърде скъпи, твърдя запознати източници и агенти на недвижими имоти в града.

В сградата има 270 апартамента с от една до четири спални с площ между 110 и 519 кв. м всеки. Според местни сайтове за имоти при пускането им на пазара цената им е била около 5 595 долара/кв. м. в сравнение с почти два пъти по-малко за други подобни имоти в близост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още