IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ продължават да се възстановяват

През август е отчетен най-силният от 2 години насам ръст на цените в 20 от големите американски градове

17:57 | 30.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Цените на жилищата в САЩ продължават да се възстановяват

Цените на жилищата в САЩ през август са нараснали най-силно от 2 години насам, предаде Bloomberg.

Индексът S&P/Case-Shiller, който се изчислява на базата на цените на жилищата в 20 от най-големите американски градове, е нараснал с 2% спрямо август 2011 г., което е най-голям ръст на индикатора от юли 2010 г.

Повишението почти съвпада и с очакванията на анализаторите, които прогнозираха ръст на индекса от 1,9 на сто. Агенцията припомня, че през юли индексът се повиши с 1,2 на сто на годишна база.

Повишения на цените са отчетени в 19 от 20-те наблюдавани града. Единствено в Сиатъл е регистриран спад на цените на жилищата, но с минималните 0,1 на сто. Най-голямо повишение е регистрирано във Финикс – близо 19 на сто.

„Добрите новини за пазара на имоти от последните няколко месеца ни карат да бъдем оптимисти, че бавното възстановяване на жилищния пазар в САЩ все пак е устойчиво“, коментира пред агенцията Дейвид Блицър от надзорния комитет на индекса S&P/Case-Shiller.

Лихвите по ипотеките в САЩ са близо до рекордно ниските нива, отчетени наскоро, което в комбинация с ниските цени на жилищата доведе до силен ръст и на покупко-продажбите през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още