IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания и Ирландия отново се връщат на картата на инвеститорите

Мениджърите на фондове за имоти подобряват отношението си към двете държави

14:30 | 28.11.12 г.
Испания и Ирландия отново се връщат на картата на инвеститорите

Испанският пазар на недвижими имоти предлага някои привлекателни възможности за европейските инвеститори, твърдят експерти от бранша, цитирани от онлайн изданиетоProperty EU.

Трима от петима участници в проведения неотдавна инвестиционен брифинг на Property EU във Франкфурт твърдят, че ако разполагаха с 500 млн. евро, биха инвестирали част от сумата в Испания, докато един на четирима посочва обновения потенциал на Ирландия.

Герхард Майтингер от Pfandbriefbank AG би вложил 50% от средствата, с които разполага, в държави извън Германия, като изразява предпочитания към активи с добра локация в Испания и Централна и Източна Европа, особено Прага. Другата половина би разпределил в жилищни и търговски имоти в Германия.

"Не съм убеден в дългосрочните перспективи по отношение на логистичните имоти. Що се отнася до офисите, на пазара няма много ключови активи. Доходността е твърде ниска, или по-скоро цените са твърде високи", посочва експертът.

Щефан Кок от адвокатската кантора Ashurst също би се насочил към пазари, които в момента не са на мода, като Испания например, и би избягвал популярни опции като жилищните имоти в Германия.

Маркус Силебак от Patrizia Immobilien предпочита жилищни и офис имоти в Ирландия, както и активи със смесена употреба в Скандинавските страни.

Анте Крьогер от Allianz твърди, че би инвестирала по-голямата част от разполагаемата сума (60%) във Франция и Германия, 20% в търговски активи в Полша и 20% в Скандинавските страни, по-точно в Швеция.

Според Махди Мокране от AEW Europe секторът на търговскитеи моти в Европа ще продължи да е в криза поне още четири тримесечия. Мрачните макроикономически прогнози за Стария континент отблъскват американските инвеститори, въпреки че те проявяват интерес. 

Въпреки това има части от Европа, особено експортно ориентираните държави, които могат до известна степен да спечелят от оптимистичните очаквания за икономиките на САЩ и Бразилия, Индия и Китай, посочва Мокране. Това се отнася в особена степен за Великобритания и Германия, отбелязва той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още