IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия въвежда имотен данък от 2013 г.

Правителството разгневи обществеността и опозицията в страната, които вече организираха масови граждански протести срещу новия налог

10:15 | 06.12.12 г.
Ирландия въвежда имотен данък от 2013 г.

Ирландия планира въвеждането на имотен данък от 2013 г., съобщи FT.

Правителството на страната представи налога като един от начините да се разшири данъчната база, но и да се редуцира риска от бъдещо спекулативно строителство и нови жилищни балони.

Министърът на финансите на страната Майкъл Нуунан коментира пред ирландския парламент, че от новия налог се очаква да бъдат събрани 250 млн. евро през следващата година и 500 млн. евро през 2014 г.

Дъблин планира да въведе ниска данъчна ставка, която ще струва на домакинствата средно по около 300 евро на година. Освен това безработните, пенсионерите и хора, изпаднали във временна неплатежоспособност, ще бъдат временно освобождавани от данъка.

Ако очакванията на правителството в Дъблин за приходите от имотния данък се изпълнят, той ще има съществен принос за изпълнението на пакета от икономии.

Изданието отбелязва, че въвеждането на извънреден имотен данък в общество, което предпочита собствеността, както и с цяло поколение собственици на жилища, изпаднали в отрицателен капитал, е нож с две остриета.

„Предпочитам да отида в затвора, отколкото да плащам този данък“, коментира Керълайн Ленън – Нейли, служител от публичния сектор, която в момента изпитва затруднения с изплащането на ипотека за 320 хил. евро при условие, че жилището й в момента струва 150 хил. евро.

„Разполагаемият ми доход се сви с над 20%, откакто бяха намалени заплатите в публичния сектор, беше въведен данък върху пенсиите, както и заради повишението на останалите данъци. Хората се страхуват от този нов данък“, посочва още тя.

Близо 400 хил. кредитополучатели в Ирландия в момента изпалщат ипотеки, които са много по-високи, отколкото струват жилищата им. От 2007 г., когато се спука имотният балон в страната, досега цените на имотите са се понижили с около 50 на сто.

„Новият имотен данък ще тласне много хора, които и в момента имат проблеми с изплащането на ипотеките, към ръба на пропастта“, коментира Дейвид Хол, директор на Irish Mortgage Holders Organisation – организация, която оказва помощ на затруднени кредитополучатели.

„В момента около 170 хил. души изобщо не могат да си покриват плащанията по ипотеките. Този нов данък ще е още една беда“, допълни той.

Опозицията в Ирландия вече организира протест срещу имотния данък. Левицата съобщи, че около 700 хил. души не са платили извънредния фиксиран налог в размер на 100 евро, който се дължи от всяко домакинство.

„Това е безпрецедентна кампания на гражданско неподчинение“, коментира Ричард Бойд Барет, член на парламента от Обединения ляв алианс. „Хората нямат друг избор, освен да се противопоставят на тези данъци, защото няма как да ги плащат“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още