IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спекулантите се завърнаха на пазара на имоти в Дубай

Емирството възражда мащабното строителство

12:36 | 10.12.12 г.
Спекулантите се завърнаха на пазара на имоти в Дубай

Средната цена на апартаментите в Дубай е нараснала с 13% през тази година и се очаква да продължи да се покачва със същото темпо и догодина благодарение на спекулативните купувачи, които засилват търсенето.

Това се посочва в нов доклад на консултантската компания CBRE, цитиран от Ройтерс.

Жилищата в Дубай поскъпват въпреки прогнозите, че през идните две години на пазара ще излязат 36 хил. нови апартамента.

"Тъй като търсенето е концентрирано върху най-добрите имоти, именно те движат и останалата част от пазара", коментира Матю Грийн от CBRE.

Цените на имотите в Дубай се сринаха с 60% спрямо пиковите нива отпреди финансовата криза. Спекулативните сделки създадоха балон в сектора, който се спука след икономическия срив през 2008 г.

Неотдавна обаче емирството започна да възражда строителството на големи проекти, подобни на тези от периода на бума.

От продажбите, осъществени през тази година, само около 20% са с ипотеки, тъй като кредитирането остава затегнато. Това е показател, че спекулативните инвеститори се завръщат на пазара в Дубай.

В същото време през последните 12 месеца наемите в емирството са се повишили със 17%, допълват авторите на изследването. Според тях причините са трайният прираст на населението, положителните икономически резултати, засиленото търсене от страна на наемателите и ограниченото предлагане на качествени апартаменти в желаните квартали.

Около 47% от офисите в Дубай обаче остават неусовени, като се очаква този дял да продължи да нараства и да достигне близо 50% до 2014 г.

Едва около 20% от предлаганите офис площи на пазара са с добро качество и това е една от причините за сериозния брой празни помещения, отбелязват от CBRE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още