IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резкият ръст на цените на жилищата в Хонконг създава рискове за икономиката

Вероятността от по-сериозна корекция на пазара на имоти ще предизвика проблеми в банковата система, алармира МВФ

11:08 | 12.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Резкият ръст на цените на жилищата в Хонконг създава рискове за икономиката

Резкият ръст на цените на жилищата в Хонконг повишава вероятността от по-сериозна корекция на пазара, която би представлявала огромен риск за икономиката.

За това предупредиха експерти от Международния валутен фонд (МВФ), цитирани от онлайн изданието MarketWatch. “Секторът на имотите е основният източник на вътрешни икономически рискове“, посочва фондът в годишния преглед на икономиката на Хонконг.

Цените на жилищата в мегаполиса са нараснали с 20 на сто от началото на годината, а спрямо 2008 г. е регистрирано дори двойно повишение. Според МВФ напоследък се отчитат особено силно изразени ръстове на цените на масовия пазар на жилища, което създава сериозни проблеми с достъпността.

МВФ отбелязва, че половината от неизплатените заеми в града в момента са свързани със сектора на недвижимите имоти. Така имотните активи станаха изключително рискови като обезпечение.

„Евентуална рязка корекция на цените ще доведе до понижение в стойността на обезпеченията и отрицателен ефект върху богатството, което може да предизвика нежелана обратна връзка между икономическата активност, банковото кредитиране и пазара на недвижими имоти“, посочва се в доклада на фонда.

Въпреки опасенията на институцията обаче, експертите смятат, че вероятността от такава голяма корекция, която да разклати силно икономиката на Хонконг, е сравнително ниска в близко бъдеще.

Според оценката на МВФ кризата в еврозоната и забавянето на преговорите за бюджета в САЩ са основните външни рискове за икономиката на Хонконг. Евентуално „твърдо приземяване“ на икономиката на Китай също би предизвикало негативни последствия за Хонконг.

МВФ прогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Хонконг ще нарасне с 1,25% през настоящата година и с 3% догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още