IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спекулантите на пазара на имоти в Хонконг се насочиха към паркингите

Засилват се опасенията от балон и в този пазарен сегмент

12:30 | 22.11.12 г.
Спекулантите на пазара на имоти в Хонконг се насочиха към паркингите

Серията от рестрикции за купувачите на пазара на жилища в Хонконг принуди спекулантите да търсят нови опции.

Този път спекулативните инвестиции се насочват към паркингите, което засили опасенията от балон и в този пазарен сегмент, предаде Ройтерс.

Един инвеститор продава за 100 млн. хонконгски долара общо 34 паркинг места в бизнес сграда близо до Уестърн - само на пет минути с кола от центъра на финансовия квартал в Хонконг, съобщават специалисти.

Средната цена на всяко паркинг място в сградата е около 3 млн. хонконгски долара – горе-долу колкото цената на малък апартамент в някои райони на града.

"Паркингите са новият хит", посочва Хансън Лам, консултант от Midland Realty. "Те са надценени и се тревожа, че може би сме свидетели на балон", допълва той.

По думите му цените на паркинг местата са скочили с 20-30% от октомври, когато правителството обяви поредния кръг от мерки за затягане на сектора на имотите.

Според Уон Люн Син от Centaline Property Agency от началото на този месец продажбите на паркинг места са нараснали с 50%.

"Логиката за инвеститорите е проста: ако не ми позволявате да купувам жилищни имоти, тогава ще се насоча към паркинг местата, защото това е по-доходоносно, отколкото парите да се държат в банката", обяснява експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още