IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг наложи рестрикции за чуждите купувачи на имоти

Сделките с имоти, осъществявани от чужденци, ще се облагат с 15% данък

11:22 | 29.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	От началото на годината досега цените на жилищата в Хонконг са нараснали с 20%.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

От началото на годината досега цените на жилищата в Хонконг са нараснали с 20%. Снимка: Ройтерс

Властите в Хонконг наложиха данък върху сделките с имоти, осъществявани от чужденци, предаде The Wall Street Journal. Това доведе до рязък спад на сделките с жилища през почивните дни, когато обикновено се стига до най-много покупко-продажби, отбелязва изданието.

Финансовият секретар на Хонконг Джон Цанг коментира, че правителството на мегаполиса предприема нова серия от мерки за стабилизирането на жилищния пазар, който получи сериозен тласък от паричната политика на Запада и ниските лихви по ипотеките.

Според новите правила сделките, осъществявани от купувачите на жилища в Хонконг, които не са постоянни граждани, ще бъдат облагани с 15% данък. Налогът ще се дължи и от корпоративните купувачи на жилища, без значение дали са местни или чужди компании.

В допълнение, за да ограничи спекулациите с имоти, правителството на Хонконг реши специалната 20-процентна такса да се дължи по сделките с жилища, които се препродават по-малко от 3 години след закупуването им. Според предишните разпоредби такава такса се заплащаше при препродажбите на жилища след по-малко от 2 години от закупуването им.

За момента около половината от потенциалните купувачи са се отказали от сделките и са заели позиция на изчакване, според данни на брокерите на имоти в Хонконг. Специалисти обаче не очакват новите мерки да се отразят негативно на цените.

Досега правителството на Хонконг се въздържаше да прилага рестриктивни политики спрямо чуждите купувачи на жилища заради потока от инвестиции, който се изливаше на пазара. Администрацията на специалния административен регион обаче се изправи пред засиления натиск на местните жители, които вече трудно могат да си позволят собствено жилище заради скоростния ръст на цените.

От началото на годината досега цените на имотите в Хонконг са добавили 20 на сто, като дори са задминали рекордните ценови равнища, регистрирани по времето на спукването на имотния балон от 1997 г.

Същевременно икономиката на Хонконг е забавила значително растежа си. През второто тримесечие на годината беше регистриран икономически спад от 0,1% спрямо предходните 3 месеца. Местното правителство прогнозира, че тази година икономическият растеж ще се ограничи в рамките на 1-2%.

Според анализатори, цитирани от CNBC, новият налог няма да има кой знае какво отражение върху жилищния пазар в Хонконг. Очаква се новите мерки да свият инвестициите в жилищни имоти от континентален Китай, но пониженията в цените ще бъдат силно ограничени на фона на регистрираните досега ръстове.

Според Deutsche Bank може да се очаква корекция на цените от порядъка на 5% заради липсата на ново строителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още