IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намалиха до 10 години периода на проверката за незаконно имущество

Депутатите се съобразиха с решението на Конституционния съд, който отмени текстове от закона за конфискацията

10:52 | 19.12.12 г. 4
Намалиха до 10 години периода на проверката за незаконно имущество

Проверката за незаконно придобито имущество ще се прави за 10 години назад. Това предвиждат промени в закона за конфискацията на незаконно придобито имущество, които бяха окончателно приети от депутатите, предаде БТА.

Народните представители решиха освен това правата на държавата по този закон да се погасяват с изтичането на 10-годишна, а не 15-годишна давност.

Прие се също така условията и редът за провеждане на цялата процедура да се определят с наредба на министъра на правосъдието в тримесечен срок от влизането в сила на закона.

Припомняме, че законът за конфискацията беше приет само преди няколко месеца, но се наложи да бъде променян заради решение на Конституционния съд.

Първоначално текстовете предвиждаха проверка за престъпно придобито имущество да се прави за 15 години назад при несъответствие от над 250 хил. лева между стойността на имуществото и доходите на проверявания.

Депутати от левицата обаче атакуваха в съда текстовете от нормативния акт, които предвиждаха да може да се провежда процедура по гражданска конфискация без да има влязла в сила присъда за извършено престъпление, както и възможността да се отнема имущество за административни нарушения.

След като съдът отмени текстовете от закона за конфискация, които предвиждаха проверката на комисията за отнемане на престъпно придобито имущество да обхваща период от 15 години назад, считано от датата на започването й, депутати от опозицията обявиха, че отново ще атакуват част от закона за конфискацията в Конституционният съд – този път регламентът за обжалването на решенията на Комисията за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.

Законът предвижда решенията на комисията да се обжалват пред административните съдилища, а искът за отнемане на имуществото да се предявява пред гражданския съд, но депутатите смятат, че трябва да се произнася един и същи съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 11 години
А, навремето имаше един американски филм /Туин Пийкс/, в който постоянно натякваха, че совите не са това което са ...... ама кой да ти слуша ..... Е чак сега схванах какво са искали да кажат ... Американци брато, напред са с поне 20 години ...! Значи тия са говорили за "левите" ... ега си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 11 години
"Депутати от левицата обаче атакуваха в съда текстовете от нормативния акт, които предвиждаха да може да се провежда процедура ..........."- Вече започвам да изпитвам усещането, че "левицата" някакси няма нищо общо с онова което учихме по плитикономия .... Верно бе! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още