IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се охлаждане на пазара на имоти в Норвегия през годината

Експерти се надяват, че мерките, които предприе правителството, ще намалят темповете на ипотечното кредитиране

16:26 | 03.01.13 г. 1
Очаква се охлаждане на пазара на имоти в Норвегия през годината

Нагорещеният жилищен пазар в Норвегия вероятно ще се охлади през тази година благодарение на нови мерки, въведени след като силното търсене изтласка цените до рекордно високи стойности през 2012 г., прогнозират експерти, цитирани от Ройтерс.

По изчисления на норвежката асоциация на търговците на недвижими имоти NEF и обединението на агенциите за недвижими имоти EFF през тази година цените на жилищата в страната може би ще се покачат с от 4 до 6% след повишението със 7,7%, отчетено през 2012 г. Причината за очакваното забавяне са новите изисквания за провизирането на бъдещите рискове от ипотечното кредитиране.

"Условията на пазара предполагат ръст с 8-10% през 2013 г., но очакваме мерките на правителството да доведат до по-ниски нива на ипотечното кредитиране, което ще ограничи ръста на цените на имотите", отбелязва Лейф Лауген от EFF.

По данни на двете организации през декември цените на жилищата с отчитане на сезонните фактори са нараснали с 1,7% спрямо ноември и с 8,8% на годишна база.

Пазарът на имоти в Норвегия се развива бурно благодарение на сериозната имиграция и процъфтяващата икономика, което до момента караше централната банка да не повишава разходите за кредитиране, оставяйки отговорността за охлаждане на пазара в ръцете на правителството.

През 2012 г. то намали максималното съотношение между размера на заема и стойността на имота за ипотечните кредити до 85% спрямо 90% и поиска от банковия регулатор през тази година да определи по-високи минимални капиталови буфери за банките.

Въпреки че строителният сектор работи близо до максималния си капацитет, по изчисления на централанта банка през всяка от последните три години са построени с по 10 хил. по-малко жилища, отколкото се търсят на пазара.

Цените и задлъжнялостта на домакинствата са толкова високи, че няколко институции, включително Международният валутен фонд (МВФ) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), предупредиха за риск от жилищен балон в Норвегия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Норвегия един ден ще се събуди като Исландия през есента на 2008-***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още