IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителският регулатор в САЩ въведе по-строги правила за ипотечно кредитиране

Банките ще оценяват кредитополучателите по нова процедура, въвежда се и определение за "качествена ипотека"

11:33 | 10.01.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Потребителският регулатор в САЩ въведе по-строги правила за ипотечно кредитиране

Въвеждат се по-строги правила за ипотечното кредитиране в САЩ, съобщиха от новия потребителски регулатор – Бюрото за финансова защита на потребителите, цитирани от Ройтерс.

И кредитори, и потребители на финансови услуги, очакват с нетърпение новите правила за ипотечно кредитиране, тъй като се предвижда промяна при оценката на кредитополучателите с цел избягване на нови кризи на ипотечния пазар в страната.

Банките ще трябва да променят процедурата по оценка на кредитополучателите, така че да са максимално сигурни, че отпускат ипотеки на платежоспособни купувачи на имоти.

Предвижда се също така да се въведе определение за „качествена ипотека“, според което допълнителните такси за обслужването й не трябва да надвишават 3% от стойността на кредита и вноските да не надвишават 43% от дохода на кредитополучателя.

За качествени ще се считат и ипотеките, вноските по които надвишават 43% от дохода на кредитополучателя, но които покриват изискванията за гарантиране на ипотечните агенции Fannie Mae и Freddie Mac, както и на другите американски жилищни агенции, които гарантират ипотечни кредити.

Отпускането на достатъчно качествени ипотеки ще дава право и на по-адекватна юридическа защита на кредиторите, много от които се изправиха пред лавина от частни съдебни дела по обвинения, че са отпускали кредити на неплатежоспособни клиенти.

Предвижда се също така да се оказва повече подкрепа на нискорисковите кредитополучатели със стабилна кредитна история, в случай, че изпаднат във временна неплатежоспособност.

Що се отнася до по-рисковите кредитополучатели, за тях се предполага, че банките са извършили проверка на платежоспособността им, така че те няма да могат да завеждат безразборни и неоснователни съдебни дела срещу кредиторите.

Някои законодатели и експерти предупреждават, че новите правила за ипотечното кредитиране ще спънат и без това крехкото възстановяване на пазара на имоти в САЩ. От потребителския регулатор обаче отхвърлят опасенията им и подчертават, че са приели „буфери“, които да ограничат евентуалното затягане на кредитирането от банките.

Финансовите институции ще трябва да прилагат новите изисквания от януари 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
" Някои законодатели и експерти предупреждават, че новите правила за ипотечното кредитиране ще спънат и без това крехкото възстановяване на пазара на имоти в САЩ."Трябва по смело и без това края му се вижда .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още