IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Испания може да не се възстановят 15 години

Експерти се опасяват, че цените може да паднат с още 50 на сто

15:38 | 15.01.13 г. 3
<p>
	Обява за имот под наем в предградие на Мадрид. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Обява за имот под наем в предградие на Мадрид. Снимка: Ройтерс

Цените на жилищата в Испания биха могли да паднат с още 50% и да не се възстановят през следващите 15 години, твърдят експерти, цитирани от испанското онлайн издание на английски език The Olive Press.

В момента на пазара на имоти в страната има 800 хил. стари жилища, като други 300 хил. са под възбрана, а още 15 хил. са в процес на налагане на възбрана.

Освен това има и 700 хил. нови завършени жилища, които не са на пазара, както и още 250 хил., които все още са в строеж.

"Пазарът е съкрушен", коментира Фернандо Родригез де Акуна, вицепрезидент на испанската икономическа консултантска компания RR de Acuna & Asociados.

"На места като провинция Кастейон близо до Валенсия, където свръхзастрояването достига върхови нива, банките не финансират нищо и има голяма вероятност тези имоти никога да не бъдат продадени. Те ще трябва да бъдат разрушени", допълва той.

"Банките предлагат огромни отстъпки, а няма никакви кандидати. Цените в Марбея вече са паднали с 50% и продължават да вървят надолу", обяснява експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
2
rate up comment 1 rate down comment 0
KostadinovK
преди 11 години
Липсата на регулация довежда до кратък силен ръст с високи очаквания, надуване на балон и дълъг крах.Не може да има добра икономика, без добра регулация.Съвременния икономически модел е сбъркан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
amorphus
преди 11 години
Скоро и у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още