IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват ръст на сделките с бизнес имоти в Европа през 2013 г.

Възстановяването на сектора на имотите на Стария континент ще набере скорост през годината, според глобален консултант

10:01 | 28.01.13 г.
Очакват ръст на сделките с бизнес имоти в Европа през 2013 г.

Сделките с бизнес имоти в региона на Европа, Близкия изток и Африка са се засилили към края на 2012 г., сочат данни на компанията за недвижими имоти Cushman & Wakefield, цитирани от онлайн изданието Property EU.

Според експертите възстановяването в сектора би трябвало да набере скорост през тази година, като се очаква обемите да нараснат с 5-6% до 141 млрд. евро.

Въпреки че годишният обем на сделките е бил само с 1,5% над този през 2011 г. в размер на 133,8 млрд. евро, от компанията прогнозират, че възстановяването на пазара ще започне да се засилва през тази година. Някои пазари ще привличат по-силно търсене и да отчитат по-добри резултати, докато на други стагнацията ще продължи.

Инвеститорите остават съсредоточени върху ключовите ликвидни пазари, макар че през миналата година делът на вложенията във Франция, Великобритания и Германия леко се е свил, отчитат експертите.

Скандинарският регион засилва позициите си, като най-динамични са Финландия (ръст на инвестициите с 98%) и Норвегия (с 59%). Холандия и Люксембург бележат спад, но Швейцария утроява обема на сделките благодарение на продажбите от банки.

Основните губещи са тясно свързани с макроикономическите рискове: Гърция, Ирландия, Италия, Португалия и Испания отчитат 26% спад на активността на инвеститорите в имоти, като делът им намалява до едва 3,8% спрямо среден размер за последните 10 години от 11%. Близкият изток и Южна Африка също бележат слаби резултати, като обемите там падат с близо 70%.

Най-динамични в Европа, Близкия изток и Африка продължават да са чуждестранните инвеститори, представлявани от широк кръг играчи от Китай и други части на Азия, Близкия изток, Европа и Северна Америка.

По сектори офисите запазват водещите си позиции, като там обемите нарастват с 5,6%. При индустриалните имоти делът на инвестициите регистрира спад от 9,9%, а при търговските имоти - с 21,9%.

Според C&W през 2013 г. ще продължат много от тенденците, започнали през миналата година, като сравнително добрата доходност от имотите ще подкрепя търсенето на сигурни и качествени активи, а нагласите на пазара леко ще се подобрят.

Недостигът на дългово финансиране обаче ще продължи да възпира развитието на пазара, както и ниските запаси от първокласни активи.

От компанията твърдят, че макар че все повече купувачи ще се отворят към риска през 2013 г., ключовите пазари и стратегии вероятно отново ще преобладават. Германия остава предпочитан избор за повечето инвеститори.Лондон също вероятно ще спечели от търсенето на сигурни убежища за вложенията, докато Париж ще се открои като дългосрочна ликвидна цел за мнозина.

Турция и Русия са добър избор за инвеститорите с апетит към риска. В Централна Европа по-затегнатото ценообразуване и забавящият се икономически растеж ще накарат купувачите да бъдат по-изобретателни при намирането на възможности в Полша. В Чехия и Унгария могат да се намерят някои интересни възможности на фона на преструктурирането на фондовете и банките.

По сектори офисите вероятно ще се представят по-силно от останалите в краткосрочен план, но логистичният бранш изглежда добре поставен в ценово отношение, като се има предвид нарастващата му значимост за търговците на дребно и дистрибуторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още