IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт попари надеждите за вълна от евтини проблемни имоти на пазара в Европа

Продавачите на "лоши" имоти се научиха да бъдат много по-умни относно начина и времето на продажба, коментира президентът на CBRE Group

09:15 | 11.02.13 г. 1
Експерт попари надеждите за вълна от евтини проблемни имоти на пазара в Европа

Очакваната вълна от продажби на проблемни имоти, за която редица инвеститори събраха десетки милиарди долари, няма да се материализира, прогнозира Робърт Сулентич, президент и изпълнителен директор на CBRE Group, цитиран от Financial Times.

В интервю за изданието Сулентич твърди, че "купуването на лоши имоти ще е много по-силно конкурентно, отколкото очакваха хората".

"Витаеше схващане, че ще има наплив от активи на пазара на рекордно ниски цени, но това няма да се случи никога. Продавачите на "лоши" имоти се научиха да бъдат много по-умни относно начина и времето на продажба", допълва експертът.

Прогнозите на Сулентич всяват ужас сред фондовете за частен капитал в САЩ и Европа, които трупат средства в очакване на масова разпродажба на имоти от изпаднали във финансови затруднения собственици.

Някои от най-големите банки в Европа, включително Lloyds, Royal Bank of Scotland и Commerzbank, се бавят с разпродажбата на проблемни кредити и обезпечения за милиарди евро. Контролираните от държавата собственици на жилища, като например ирландската Национална агенция за управление на активи, също са в позиция на изчакване, макар че планират да увеличат активите за продажба.

По-слабото предлагане проблемни имоти вече оказва натиск върху фондовете за частен капитал, особено в Европа. Капиталът, набран от онези от тях, чиято дейност е съсредоточена в Западна Европа, е намалял с 55% през 2012 г. до 6,9 млрд. долара в сравнение с 15,2 млрд. долара година по-рано.

Робърт Сулентич посочва също, че пазарът на бизнес имоти все повече привлича големи институционални инвеститори, включително пенсионни и суверенни фондове, както и богати физически лица, уморили се от ниската доходност на глобалните пазари на облигации.

"Инвеститорите все повече възприемат имотите като дългосрочна инвестиция, тъй като в момента е трудно да се намери доходност на други места. Свидетели сме на засилена конкуренция за качествените активи", отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
sisiko
преди 11 години
Хаха! Някакъв "велик" експерт попарил фондовете , че няма да продават банките НИ! Хахаха! Те във фондовете са все баламурници. Хахаха!Ще продават и още как !!!. Само чакайте да започнат да се вдигат лихвените % от централните банки. Даже ще се молят да им вземат имотите за колкото дадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още