IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на проблемни имоти в Европа привлича все повече и по-малки инвеститори

По-малките купувачи са по-склонни да платят близка до номиналната стойност на проблемните кредити цена, защото се интересуват от високата доходност

08:59 | 07.02.13 г.
Пазарът на проблемни имоти в Европа привлича все повече и по-малки инвеститори

Европейският пазар на проблемни имоти става все по-атрактивен за инвеститорите. Банки, които бяха склонни да продават проблемни активи само на инвеститори с частен капитал, сега търсят и други решения, за да прочистят балансите си, пише The Wall Street Journal.

С избледняването на страховете за разпад на еврозоната банките все повече засилват темповете на продажба на проблемно имущество. Според оценки на Morgan Stanley финансовите институции в региона притежават бизнес имоти за над 600 млрд. евро заради проблемни кредити. Само около четвърт от заемите за тези имоти обаче са погасени, отписани или просто намалени чрез продажбата на обезпеченията зад тях.

Тази година се очаква банките в Европа да продадат бизнес имоти и кредити за сектора на имотите за 25 млрд. евро, след като през миналата година реализираха активи за малко под 22 млрд. евро, а през 2011 г. – за около 15 млрд. евро, според данни на консултантската компания Cushman & Wakefield.

Досега най-големите купувачи на проблемни имоти в Европа бяха Blackstone Group, Cerberus Capital Management и Lone Star Funds. Активизират се обаче и други групи потенциални продавачи, като суверенните инвестиционни фондове, частни лица, по-малки компании за частен капитал, както и тръстове за недвижими имоти. Всички те са привлечени от възможността да получат висок доход от инвестициите в проблемни имоти в среда на ниски лихви.

Много от по-малките инвеститори са готови да платят цена, която е по-близка до номиналната стойност на кредита, отколкото големите компании, които буквално пазаруват на едро. По-дребните купувачи планират да задържат активите за по-дълго време, отколкото тръстовете за недвижими имоти, защото търсят по-висока доходност.

Тази нагласа на по-малките инвеститори не е останала незабелязана от банките и много от тях вече се свързаха с по-малки компании с интерес към проблемните активи. С успешни сделки могат да се похвалят например Royal Bank of Scotland Group (RBS), Banco Santander, Lloyds Banking Group, Commerzbank и други, а се очаква по-висока активност и от страна на “лошите банки” в Ирландия и Испания.

Ако икономическата обстановка в Европа обаче се влоши, темповете на продажбите вероятно ще се забавят. Под натиска на по-строгите регулации обаче някои финансови институции ще са принудени да ускорят процеса по отделянето на проблемните активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още