IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Висшият експертен екологичен съвет одобри разширяването на ски зоната над Банско*

Преди да започнат строителните дейности трябва да се представят конкретни инвестиционни планове и екооценки

13:30 | 19.02.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Висшият експертен екологичен съвет одобри разширяването на ски зоната над Банско*

Висшият експертен екологичен съвет е одобрил разширяването на ски зоната над Банско. На днешното заседание на съвета е решено да се разрешат строителните дейности в обособената туристическа зона на национален парк „Пирин“, която засяга 2,5% от териториите.

Това дава възможност за бъдещо изграждане на нови ски писти и съоръжения само в рамките на тези 1004 хектара, съгласно действащия план за управление на Пирин, посочват от организация Природата за хората и регионите.

Съветът обаче е отхвърлил исканията на общината за разширяване на спортните съоръжения в други територии от парка, извън границите на сега съществуващата туристическа зона, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Съветът е решил също така строителните дейности да започнат само след изработването на цялостен план за развитието на ски зоната и проведени процедури за екологична оценка както на плана, така и на всеки инвестиционен проект поотделно.

Предстои промяната в плана за управление на парк "Пирин" да бъде внесена от министъра на околната среда и водите Нона Караджова за разглеждане от Министерския съвет.

От Асоциацията на парковете в България заявиха пред Investor.bg, че съветът е разгледал предложенията на Община Банско за промяна в плана на управление в нарушение на закона, тъй като не са им направени оценки за съвместимост. Според организацията с решението се нарушават три европейски директиви – за метообитанията, за дивите птици и за екооценките.

Паралелно със заседанието течеше и протест на жители на Община Банско, които настояват да бъде изграден нов кабинков лифт, за да се облекчи работата в ски зоната.

Демонстрациите в подкрепа на разширяването на ски зоната текат от миналата година и бяха подкрепени от вътрешния министър Цветан Цветанов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

В началото на този месец се проведе и обществено обсъждане в Банско, на което икономическият министър Делян Добрев обеща да се работи в посока на утвърждаването на Банско като световен ски курорт.

"Решението на Висшия съдебен екологичен съвет ни удовлетворява, като цяло бяха приети нашите аргументи и нашите мотиви за промяна на плана", коментира пред радио Фокус кметът на Банско Георги Икономов. Той изрази надежда, че ще се изгради втория кабинков лифт, както и ще се подменят вече остарелите съоръжения в ски зоната.

Във връзка с решението от коалицията „За да остане природа в България“ настояват за разваляне на концесията за ски зоната с Юлен и оставка на екоминистъра Нона Караджова и заместника й Евдокия Манева. Организацията предупреждава, че България може да предизвика три нови наказателни процедури от Еврокомисията в областта на околната среда.

* Актуализирано към 16.05 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Ve6ter
преди 11 години
Естествено, че трябва втори лифт на Банско! Хората чакат по 2 часа, за да се качат на лифта. Така не се прави бизнес. Българите много ни бива само да мрънкаме, че не се развива страната, но когато дойде време да направим нещо протестираме. Ясно вече е за всички, че на зелените са платени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
SEBULBA
преди 11 години
Кражби и престъпления като за последно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още