IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите играчи в САЩ влизат в битка за дял от пазара на студентски жилища

Компаниите искат да се справят по-добре с евентуална нова рецесия, като диверсифицират дейностите си в сфери, смятани за по-устойчиви в периоди на криза

14:49 | 28.02.13 г.
Големите играчи в САЩ влизат в битка за дял от пазара на студентски жилища

Секторът на студентските жилища, който дълго време бе доминиран от малки играчи, започна да привлича някои от най-големите имена от сектора на имотите в САЩ, пише Wall Street Journal.

Lennar Corp. този месец направи първата копка на първия си комплекс от студентски апартаменти близо до Тексаския университет в Остин. Toll Brothers Inc., известна с жилищните си проекти в предградията, е в процес на закупуване на парцели близо до университетите в Мериленд и в Пенсилвания и планира да строи луксозни апартаменти за студенти. Двата проекта на Toll Brothers с общо 3 100 легла вероятно ще бъдат завършени през 2015 г.

Brandywine Realty Trust - специализиран в офис площи и други имоти фонд, неотдавна се съюзи с Campus Crest Communities за изграждането на 33-етажна кула във Филаделфия за студенти от няколко университета.

Компаниите искат да се справят по-добре с евентуална нова рецесия, като диверсифицират дейностите си в сфери, смятани за по-устойчиви в периоди на криза. По време на срива в сектора на имотите, когато цените на еднофамилните жилища рязко с епонижиха, а собствениците на апартаменти свалиха наемите, много собственици на студентски имоти направиха точно обрадното благодарение на щедростта на родителите и програмите за студентски заеми.

В същото време утвърдените играчи на пазара масово купуват студентски жилища с надеждата да запазят конкурентоспособността си спрямо големите новонавлизащи компании. Миналата година са били продадени студентски жилищни имоти за рекордните 3,7 млрд. долара, или с близо 95% над нивата за 2011 г.

Някои анализатори предупреждават, че секторът на студентските жилища крие рискове и е свързан с високи разходи за поддръжка и управление. Данни сочат, че студентите често сменят жилищата си, а легло, останало празно в началото на учебната година, често продължава да е незаето до края на семестъра.

В същото време нарастват и опасенията от свръхзастрояване на някои пазари. Въпреки липсата на точни цифри по градове, по данни на ARA през 2013 г. ще бъдат завършени проекти с около 40 хил. легла извън рамките на студентските комплекси в САЩ. За тази година са планирани 71 проекта в сравнение с 40 миналата година.

За да привлекат студентите, компаниите предлагат луксозни удобства, като солариуми, басейни и ледени пързалки. Всеки студент разполага със собствена спалня и баня, което естествено вдига наемите. В зависимост от пазара и броя на съквартирантите в апартамент месечният наем може да достигне 1 000 долара за легло, отбелязва Wall Street Journal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още