IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийци започнаха строителство на първия мол в Люлин

Проектът е на стойност 55 млн. евро, като инвеститорът преговаря и за други терени в София и страната

16:00 | 26.09.07 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Илюстрация: Real 4 You Group</p>

Илюстрация: Real 4 You Group

Днес бе направена първата копка на първия търговски център от типа мол в столичния квартал "Люлин" в столицата. Инвеститор в комплекса Mega Mall е българската "Магнум България Гама" ООД, 100% дъщерно дружество на австрийската строително-инвестиционна компания Real 4 You Group.
 
Стойността на проекта, който наскоро е получил разрешение за строеж, е 55 млн. евро, като е планирано комплексът да бъде открит през ноември 2009 г. Площта на терена е 12 хил. кв. м, а разгънатата застроена площ - 70 хил. кв. м. Нетната площ за отдаване под наем е около 24 хил. кв. м, като обектът ще включва над 100 магазина, кафенета и ресторанти. Планираните паркоместа са 800, разположени на четири нива, от които едно подземно и три надземни, които ще се намират над нивата с търговските площи. Новото въведение за този тип обекти у нас е, че последното ниво паркинги ще бъде разположено върху покрива на мола.
 
Молът ще е разположен в непосредствена близост до едната метростанция в Люлин. Главният архитект на София Петър Диков коментира, че практиката търговски и офис центрове да бъдат разполагани в близост до метростанция е добре позната в Западна Европа. В такива случи инвеститорът може да предвиди с 20% по-малко паркоместа за обекта, тъй като част от транспортните нужди са удовлетворени от метрото, обясни той.
 
На въпрос на Investor.bg как компанията се е спряла именно на Люлин доктор Робърт Керн, управляващ директор на Real 4 You Group, коментира, че това е най-големият жилищен квартал в София, осигурен с метро и трамваи, което само по себе си е достатъчно за избора на местоположението.
 
Наред с това компанията е получила и атрактивно предложение за покупка на терен. Керн каза, че Real 4 You е започнала проучване на подходящите възможности, локации и терени за подобен проект в София преди година и половина. Той уточни, че теренът в Люлин е купен по-рано тази година от предишния му собственик - румънска компания с основни акционери австрийски бизнесмени. Цената на сделката не бе посочена.
 
"Добре би било парцелът да е малко по-голям, но за нуждите на такъв мол е достатъчен", каза той. "Това беше най-подходящата възможност между няколко, които проучвахме."
 
Керн поясни, че според плановете на компанията това няма да бъде единственият й проект у нас. В момента тя води преговори за придобиването на нови терени както в София, така и в други градове на страната. Компанията се интересува от проект за офис сграда в центъра на София, както и за различни по вид и големина търговски обекти в страната.
 
По думите на Керн в момента се водят преговори с потенциални наематели за новия мол. Компанията планира да е отдала 30% от площите до януари 2008 г.
Като пример за потенциални наематели бяха посочени производителят на обувки Deichmann, модните марки Takko, C&A, Sprider и компанията за спортни стоки Intersport. Все още не е е уточнено какъв вид развлекателни обекти ще има в Mega Mall. Сред обсъжданите варианти са фитнес, боулинг, ледена пързалка и др.
 
Real 4 You смята да управлява проекта сама. На въпрос на журналисти Керн отговори, че понякога компанията продава проектите си на други инвеститори, но обикновено ги запазва в портфейла си. "На този етап плановете ни за мола в Люлин са да го държим и управляваме", каза той.
 
Все още няма конкретни планове за нивата на наемите в търговските обекти. Керн каза, че в момента в подобни обекти в София те варират между 22 и 28 евро на кв. м и най-вероятно такива ще бъдат и в новия мол. Като ключови наематели комплексът най-вероятно ще включва хипермаркет, един или два магазина за електроника, както и спортни стоки и модни облекла и аксесоари.
 
Наред с Австрия и България Real 4 You има проекти на почти всички сегменти от пазара на имоти в Чехия, Словакия, Унгария, Хърватска и Румъния. В някои от другите държави тя строи и жилища като например в Унгария, където има проекти за около 600 апартамента в Будапещ и Печ. В Унгария компанията е построила и 20 супермаркета на веригата Penny.
 
В Румъния групата присъства от две години и половина. Там тя има редица проекти, сред които 10 супермаркета MiniMax и девет мола. В Букурещ е и най-големият мол на компанията с отдаваема площ от 102 хил. кв. м. Робърт Керн коментира за Investor.bg, че в София едва ли би могло да се изгради мол с такива мащаби, тъй като обемът на пазара не е същия като този в Румъния. Според него оптималната големи на търговски център в българската столица е между 50 и 60 хил. кв. м.
 
Наред с функциониращите три мола в София, пазарът има потенциал за още пет или седем подобни търговски центъра, смята Керн. Относно големия брой обявени проекти той каза, че има разлика между това проектът да бъде обявен, да бъде намерен подходящ терен и да бъде реализиран докрай.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още