IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Левиев запазва контрол над Africa-Israel след договорка с облигационерите

Милиардерът ще инвестира $135 млн. в компанията и ще запази контрол над 52% от нея

12:23 | 30.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Левиев запазва контрол над Africa-Israel след договорка с облигационерите

Израелският милиардер Лев Левиев, основател и председател на борда на директорите на Africa-Israel Investments Ltd., е постигнал споразумение с институционалните облигационери по отношение преструктуриране на задълженията на компанията.

Споразумението ще позволи на председателя Лев Левиев да запази контролен дял в холдинга за имоти, пише Bloomberg.

По данни на израелското издание Globes Левиев ще инжектира 750 млн. израелски шекела (135 млн. долара).

Срещата между представители на Africa-Israel и облигационерите е продължила девет часа и е приключила рано тази сутрин.

Споразумението

След като някои от участниците са заплашили, че ще се оттеглят от дискусиите Левиев е бил принуден да увеличи сумата, която е готов да инвестира, със 100 млн. шекела.

Капиталовата инжекция ще бъде осъществена чрез издаване на права на обща стойност 850 млн. шекела. Левиев ще инвестира 750 млн. шекела от тях, а останалите 100 млн. шекела ще бъдат привлечени чрез публично предлагане.

Вследствие на увеличението Левиев ще остане с дял от около 52% в компанията в сравнение със 75% днес, а облигационерите – с общо 33%. Те ще получат и плащане в кеш на обща стойност от 550 млн. шекела.

Според останалите условия в споразумението Africa-Israel ще издаде нови облигации при лихва от 4,5% срещу 1,4 млрд. шекела от съществуващия дълг, като ще конвертира други 3,4 млрд. шекела дълг в 16-годишни облигации при лихва от 7%.

След като споразумението влезе в сила свободно търгуемият дял на компанията ще бъде 14,2%. Наред с това облигационерите ще получат акции в различни дъщерни дружества на компанията на обща стойност 1,2 млрд. шекела.

Решението трябва да бъде одобрено от банките, които са запорирали акциите на Левиев, както и от събрание на облигационерите, и от съда.

Предистория

В началото на месеца някои коментатори поставиха под съмнение вероятността за постигане на споразумение и казаха, че при липса на такова нетната стойност на компанията би била нула.

Миналия месец различни източници съобщиха, че Левиев може да загуби контрол над компанията.

Към началото на септември дълговете на компанията бяха на стойност приблизително 10 млрд. шекела (2,67 млрд. долара).

У нас тя развива дейност чрез своето дъщерно дружество AFI Europe. То има няколко проекта в София, сред които са жилищните комплекси Vitosha Tulip, Lagera Tulip и Malina Tulip в София, офис комплекс във Варна и логистичен парк в Пловдив.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още