IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-лошите сделки с имоти в света?

Пазарът на земя във Флорида, Канари Уорф, покупката на парцели на Луната, Дубай, провалите на някои известни личности и други

11:18 | 12.01.10 г.
Кои са най-лошите сделки с имоти в света?

Този месец управлението на лондонската агенция за имоти Foxtons беше поето от банките кредитори, след като компанията за дялови инвестиции BC Partners загуби контрол над нея. Покупката на агенцията може би е изглеждала като добра сделка, когато BC Partners даде 390 млн. паунда за нея на създателя й Джон Хънт през май 2007 г. Заради финансовата криза обаче сделката се превърна във фиаско. След повече от година преговори за преструктуриране на задължения за приблизително 300 млн. паунда кредиторите Bank of America и Mizuho постигнаха споразумение за рефинансиране в замяна на мажоритарен дял. 

Сделката за Foxtons става повод за британския вестник Telegraph да публикува селекция от най-лошите сделки и събития в сектора на недвижимите имоти. Освен Foxtons в нея попадат още:

Бумът на пазара на земя във Флорида: През 1914 г. Джордж Мерик се пренасочва от продажбата на плодове към продажбата на земя в Маями и Флорида се променя завинаги. До 1925 г. в Маями вече има 25 хил. брокери на имоти, които работят в 2 хил. офиса, като всички от тях продават земя и споделят една обща цел: да забогатеят от имоти във Флорида. Цените обаче се базират повече на очаквания, че ще се намери купувач, отколкото на реална стойност, като едни и същи имоти се продават на търг по 10 пъти на ден. След като два урагана, крахът на Уолстрийт и появата на средиземноморската плодова муха провалят туризма и бизнеса с цитрусови плодове, имиджът на региона като тропическа идилия е съсипан и настъпва депресия.

Канари Уорф: В края на 80-те години на миналия век Olympia and York е може би един от най-мощните строителни предприемачи в света. Компанията създава партньорство с лондонските местни власти и частни инвеститори, което има за цел да съживи района около доковете в града, или Канари Уорф, като го превърне в един от най-важните бизнес райони в света. На теория това е една отлична инвестиция, но е провалена от кризата на пазара на имоти в САЩ, повлякла след себе си тежка криза и на пазара в Лондон. До 1992 г. Olympia and York обявяват банкрут, въпреки че по-късно Канари Уорф ще възкръсне от пепелта.

Извънземни имоти: Най-странната инвестиция в имоти може би е покупката на парцели на Луната. През 1980 г. се появи Лунното посолство с претенциите, че пропуск в международните закони дава права на създателя му Денис Хоуп върху небесното тяло. Легитимността на притежанието на имоти на луната остава предмет на ожесточени спорове, но заинтересованите страни могат да се сдобият с 1 акър (4046 кв. м) за около16,75 паунда. Новост или мода, инвестицията в извънземен имот изглежда най-малкото непрактична. Дори и сделката да е легитимна, как може да се възползвате от недостижимия си парцел?

Лас Вегас: Като мафиот през 40-те години на миналия век Бъгси Сийгъл е много добър, но като строителен предприемач е пълен провал. Той налива милиони долари в изграждането на хотел в нови територии на Лас Вегас. Хотелът, наречен Flamingo, е толкова различен от всички останали хотели в района, че партньорите му от мафията се съмняват в успеха му от самото начало. Очакваното голямо откриване не успява да привлече възвръщаемостта, необходима за разплащане на дълговете с мафията и бизнесът му коства живота, не дълго след отварянето на Flamingo. По ирония на съдбата концепцията за новия луксозен хотел, в който от нищо не е пестено, е основата на бъдещия успех на Лас Вегас.

Доналд Тръмп: През ноември 2007 г. строителният магнат обяви партньорство в проект за изграждането на голф комплекс в Ню Джърси. Шест месеца по-късно местната градоустройствена агенция New Jersey Meadowlands Commission прекратява споразумението си с компанията EnCap Golf Holdings, която трябва да изгради проекта, след като тя не успява да спази целта си да рекултивира токсично сметище, част от проекта. Сериозен провал за един от топ предприемачите в сектора на имотите.

Countrywide: Британската агенция за имоти беше принудена да приеме три нови съсобственика миналата година – Alchemy, Oaktree и Polygon – след като потъна под дългове за 740 млн. паунда, направени за придобиването й от Apollo. Apollo плати около 1 млрд. паунда за Countrywide през май 2007 г. по време на пика на жилищния бум.

Дубай: От 2002 г. насам Дубай се напълни с мегапроекти като островите Палмата, Светът и Бурж Халифа. Заради глобалната икономическа криза обаче цените на имотите паднаха наполовина спрямо върха си от септември 2008 г., оставяйки много дългове. Голяма част от тях са за сметка на държавни компании, някои от които бяха принудени да забавят дейност. През ноември държавният фонд Dubai World поиска отлагане на задължения за 26 млрд. долара - ход, който разтърси глобалните пазари и доверието в Персийския залив.

Знаменитости: Никълъс Кейдж беше сред големите губещи на пазара на имоти с опитите си да продаде няколко свои имота с големи отстъпки. Еди Мърфи пък беше принуден да свали офертната цена на имот в Ню Джърси, обявен преди 5 години за 30 млн. долара, до 15 млн. Шакил О'Нийл също усети кризата, след като през юни 2009 г. най-накрая успя да продаде своето имение в Маями за 16 млн. долара, с цели 19 млн. долара по-малко, отколкото искаше и с 2,8 млн. по-малко, отколкото даде за него през 2004 г.

Още по темата:

Десетте най-лоши инвестиции в имоти на всички времена (версия на Times)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още