IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карол стартира мащабни тестове с маржин покупки и къси продажби

Намерението е да се провокира промяна на нормативната уредба, вече има и първи къса продажба и маржин сделка за 2010 г.

11:57 | 27.05.10 г. 7
Ангел Рабаджийски. Снимка: Личен архив
Ангел Рабаджийски. Снимка: Личен архив

ИП Карол започва тестове на късите продажби и маржин сделките на БФБ-София, съобщи Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на посредника, на пресконференция днес.

В петък чрез Карол бяха сключени първите къса продажба и маржин покупка за 2010 г., като посредникът е бил готов за стартиране на тестовете от март тази година, но три месеца на БФБ-София нямаше достатъчно ликвидност и съответно нито една емисия не отговаряше на критериите за сключване на къси продажби и маржин сделки, уточни Рабаджийски.

Целта на Карол със започващите тестове е да провокира решаването на проблемите около маржин покупките и късите продажби и увеличаване ликвидността на пазара. В тестовия период определен кръг от активните клиенти на посредника ще имат достъп в платформата Karoll Broker до модул за осъществяване на такива сделки.

До тези сделки ще бъде даден достъп на инвеститорите, достатъчно уверени с тези рискови инструменти.

”Надяваме се, че тези тестове ще провокират процеси на капиталовия пазар. Сделките ни от петък вече са приключени в Централен депозитар (ЦД) именно като къса продажба и маржин сделка, като депозитарят е заел книжата за късата продажба от търговския портфейл на ИП Карол. Целта ни е да провокираме изграждането на една по-работеща нормативна рамка, защото виждаме, че „Наредба 16 за късите продажби и маржин сделки” е от 2004 г. и до момента има епизодични сделки, а не практика”, заяви Рабаджийски.

„Има инвеститори, които искат да правят къси продажби, има и мажоритарни акционери, които искат да имат доходност по техните книжа, като ги заемат, а също така по този начин да увеличат ликвидността по позициите си. Но тези групи не успяват да се срещнат. Надяваме се крайният резултат от нашите тестове да е именно намирането на допирни точки между тях”, уточниха от Карол.

"Инвестиционните посредници нямат безкрайно голямо финансиране и портфейл, за да направят тези сделки масови, затова е нужна Клиринговата институция. В нея всички посредници ще имат сметки, подобно на сметките в ЦД и там ще държат своите обезпечения по къси продажби и маржин сделки и парите, получени от късите продажби. Ще се формират пулове с книжа и, когато някой желае, ще взема акции. В практиката ни на чуждите борси понякога дадени книжа не могат да бъдат продавани на късо, именно защото са свършили наличните за заемане книжа", казаха от посредника.

И без клирингова къща ще успеем, но в по-малък обем и за по-малко инвеститори, уточни Рабаджийски. Работи се и по осигуряване на финансиране за маржин покупките от водещи банки.

Като основен проблем се очертава списъкът с компаниите, отговарящи на изискванията за къси продажби, като той има няколко аспекта.

”Наши изследвания показват, че в чужбина списъците на компаниите, достъпни за къси продажби и маржин покупки, не е еднакъв. Дава се право на финансиращата компания да определя кои компании ще приема за обезпечение, като ние в Карол например може да решим, че Адванс Терафонд АДСИЦ е достатъчно надежден и да приемаме акциите му за обезпечение”, сподели Рабаджийски.

„В момента като обезпечение се приемат само книжа на Химимпорт и ЦКБ. Възниква и въпросът, ако някоя акция изпадне от списъка, тогава автоматично обезпечението става 0 и портфейлът от маржин покупки трябва да бъде разпродаден, което е недостатък на действащата наредба 16”, споделиха от Карол.

В момента, ако клиент внесе 500 лв., посредникът има право да му даде до 500 лв. за покупка на акции от списъка (до 50% финансиране). Ако клиента има акции на дружества от списъка (наприемр Химимпорт или ЦКБ) за 1 000 лв., посредника може да му даде още 1000 лв. (до 100% финансиране), за да купи още акции на дружества от списъка.

Ако обаче клиентът има книжа на дружества в списъка за 1000 лв. и иска да купи акции на такива извън него, посредникът може да го финансира максимум с 500 лв. (минумум 200% обезпечение).

Именно затова искането е акциите, приемани за обезпечение, да се определят от посредниците.

Проблем пред късите продажби е изискването в Наредба 16 такива да могат да се правят при ръст в цената спрямо последната сделка и спрямо първата цена за деня. Ако пазарът остане под цената на първата сделка за деня, дори да има сделка с по-висока цена от предходната, през целия ден няма да могат да се правят къси продажби. Нещо повече - първата сделка никога не може да е къса продажба, защото първо трябва да бъде определена цена на първа сделка и след това да се правят къси продажби.

Според Ангел Рабаджийски изискването за “up tick” (продажба само на цена, по-висока от предходната) трябва да остане, но да отпадне изискването цената на късата продажба да е по-висока и от първата сделка за деня.

Все още не сме определили лихвата по късите продажби и маржин сделките. При маржин сделките ще бъде близка до тази по репо-сделките, а при късите продажби ще бъде по-ниска, тъй като клиентът получава кеш от продажбата, който се олихвява, сподели Рабаджийски.

Надеждата е маржин покупките да изместят репо-сделките, тъй като получаването на финансиране с репо-сделка е по-бавно, а маржин покупка може да се извърши за секунди и да бъде затворена в рамките на деня. Репата ще останат за дългосрочно инвестиране, защото парите от тях може да се ползват за всичко, не само за покупка на акции, споделиха от посредника.

Честно е маржин покупките да са по-регулирани от репо-сделките, където няма регулация, защото репата са OTC сделки (извънборсови сделки), уточни Рабаджийски. 

Умишлено не сме правили къси продажби и маржин сделки след петък, защото искахме да изчакаме приключването на сетълмента им и да се подготвим за тестовия период. Надяваме се да имаме 5-10% допълнителна ликвидност на база маржин покупките и късите продажби, още в тестовия период, сподели Рабаджийски.

"Искрено се надявам обемът къси продажби и маржин сделки да са еднакви, защото това ще означава, че във всеки един момент пазарът намира ефективно своята справедлива цена и нямаме превес на купувачи или продавачи. Предполагам, че когато пазарът върви нагоре, повечето инвеститори ще искат да купуват, а когато настроенията са негативни, повечето ще искат да скъсяват. Но в дълъг период се надявам, че сумата на двете ще е еднаква и това ще позволи да не се образуват балони."

За маржин покупките и късите продажби

Съгласно чл. 8 на Наредба №16 от 07.07.2004 г. за условията и реда за извършване на маржин покупки, къси продажби и заем на финансови инструменти финансови инструменти, които могат да служат за обезпечение при извършване на маржин покупки и къси продажби и с които могат да се извършват къси продажби на територията на Република България, са финансови инструменти, допуснати до търговия на регулиран пазар, които през последните 20 сесии на регулирания пазар отговарят едновременно на следните изисквания:
1. с тях са сключвани сделки на регулирания пазар най-малко през 15 сесии;
2. минималният среднодневен обем от финансови инструменти, с които са сключени сделки на регулирания пазар, е не по-малко от 5000 броя;
3. среднодневният брой сключени сделки на регулирания пазар е не по-малко от 30;
4. произведението от броя финансови инструменти от дадена емисия и цената на затваряне за последния ден на търговия с този финансов инструмент на регулирания пазар е не по-малко от 20 000 000 лв.
5. свободно търгуемият обем / free-float/ трябва да бъде не по-малко от 15 % от емисията / по смисъла на Наредба №16 свободно търгуем обем акции са акциите, разпръснати сред лица, притежаващи пряко не повече от 2 % от емисията/.

Предимства на маржин покупките:

Ливъридж ефект за управлявания портфейл;
Предимствата на маржин заемите пред договорите за репо за инвеститорите са както следва:
- гъвкав размер и период на използване на заема;
- автоматизирано управление в реално време на използвания заем;
- икономия на време и разходи по осигуряването на необходимите документи за сключването на договор за маржин покупки и къси продажби спрямо договорите за репо;

Предимства на късите продажби:

Възможност за печалби при падащ пазар;
Повишаване на ликвидността на пазара като цяло;
Ограничаване на свръхнаценяването на пазара чрез формирането на справедливи цени на акциите;
Възможност за хеджиране и управление на риска;
Създаване на предпоставки за разработването на по-сложни стратегии за търговия и структурирането на деривати;

Следва да се има предвид, че освен възможността за генериране на по-големи печалби от страна на инвеститорите, осъществяването на маржин покупки и къси продажби носи със себе си и повече рискове, именно поради ливъридж ефекта на този вид търговия. С оглед на по-големия риск маржин покупките и късите продажби са подходящи за инвеститори с повече опит в търговията на валутните и капиталови пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
Натрий
преди 13 години
Посредникът трябва да се грижи и за това клиентите му да не се омацат твърде много. Не бихте дали бомба на малко дете, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Натрий
преди 13 години
Браво! Най-накрая някой да се престраши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
cymru
преди 13 години
Щом късите тръгват явно посоката е север/североизток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
v.pavlov
преди 13 години
Цитат от материала : "В тестовия период определен кръг от активните клиенти на посредника ще имат достъп в платформата Karoll Broker до модул за осъществяване на такива сделки."Спазва ли Карол при това положение "Чл. 2. (2) Инвестиционният посредник третира равностойно своите клиенти" от Наредба 38КФН макар и пред уволнение, ще предприеме ли някакви мерки за защита на всички клиенти на Карол - справка - ПАМ на КФН наложен на БФБ при стартирането на COBOS при новата платформа XETRA.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
bertram
преди 13 години
марджин и БФБ...хм...очертава се страхотна лудница, но в това си има +..както и -
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още