IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви преимущества и опасности крие валутната търговия с ливъридж?

Високата степен на използван ливъридж увеличава както възвращаемостта, така и рисковете

09:48 | 21.11.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какви преимущества и опасности крие валутната търговия с ливъридж?

Пример 2: Къса позиция на USD/JPY. Сума на търговията – 200 000 долара

Постигайки 40% печалба при своята първа форекс търговия с ливъридж, имате желание да опитате и други стратегии. Можете да насочите вниманието си към японската йена, която се търгува при примерно равнище от 85 за долар. Очаквате йената да се засили спрямо зелените пари, така че отваряте къса позиция в размер на 200 000 долара. Успехът при първата търговия ви е дал увереност да търгувате с по-големи суми, след като вече имате 7 000 долара в сметката си (5 000 начален капитал + 2 000 печалба). Стъпвайки на новата сума в акаунта ви, вашият капитал е 350 000 долара при 50:1 ливъридж.

Ливъридж: Вашият коефициент на ливъридж за тази търговия е 28,57 (200 000/7 000 долара).

Стойност на един пип: Йената се изчислява с точност до два знака след десетичната запетая, така че всеки пип в тази търговия е на стойност 1% от сумата на базовата валута, изразен в котировъчната валута, или 2 000 йени.

Стоп-загуба: При тази търговия задавате стоп-загуба на ниво от 87 йени за долар, тъй като йената е доста нестабилна и не искате вашата позиция да излезе извън релси поради моментно колебание.

Не забравяйте, че когато имате дълга позиция в йени и къса в долари, искате японските пари да поскъпват. Ако се стигне обаче до задействане на стоп-загубата, то финансовите ви щети ще бъдат значителни: 200 пипса х 2 000 йени на пип = 400 000/87 = 4 597,70 долара.

Печалба/загуба: За съжаление, новината за нов пакет от парични стимули от страна на японското правителство довежда до бързо поевтиняване на йената и стоп-загубата се задейства един ден след отварянето на позицията. Загубата в този случай е 4 597,70 долара, както бе обяснено по-горе.

Форекс математика: В общия случай изчисленията изглеждат така:

Откриване на позиция: Къса позиция за 200 000 долара при курс 85 йени за долар = 17 млн. йени.

Закриване на позиция: Задействане на стоп-загуба на късата позиция на 200 000 долара при ниво от 87 йени, т.е 17,4 млн. йени.

Разликата от 400 000 йени е вашата нетна загуба, което при курс от 87 йени за долар означава 4 597,70 долара.

Ливъридж ефект: При използването на ливъридж в конкретния случай бе отчетена загуба от около 65,7% от общия баланс от 7 000 долара. Какво щеше да се случи, ако бе отворена къса позиция от 7 000 долара спрямо йената без използването на ливъридж? Всеки пип щеше да струва само 70 йени. Стоп-загубата щеше да се задейства при достигането на ниво от 87 йени, което щеше да доведе до загуба от 14 000 йени (200 пипса х 70 йени). Използването на ливъридж в описания случай увеличи загубата точно 28,57 пъти (400 000 йени/14 000 йени).

Съвети как да се използва ливъридж

Въпреки несъмнено изкушаващата перспектива за генериране на големи печалби без значителни собствени инвестиции винаги трябва да имате предвид, че изключително високата степен на ливъридж може да доведе до бързи и болезнени загуби. Няколко мерки за безопасност, използвани от професионалните трейдъри, може да помогнат за смекчаване на рисковете:

1. Ограничете загубите си: Ако се надявате да постигнете големи печалби някой ден, първо трябва да се научите да губите по-малко. Ограничете загубите си в управляеми граници преди да излязат извън контрол и драстично да засегнат капитала ви.

2. Използвайте стратегически стопове: Стратегическите стопове са от изключително значение в непрестанно отворения от неделя до петък форекс пазар. Стоповете може да се използват не само, за да се гарантира, че загубите ще са ограничени, но също така и за защита на печалбите.

3. Не бързайте да възстановите загубите: Не се опитвайте да се измъкнете от губеща позиция чрез инвестиране в допълнителен спад. Далеч по-добрата стратегия за намаляване на загубите е запазване на активността на акаунта и търгуване след известен период от време, отколкото вярата, че загубата може бързо да бъде компенсирана.

4. Използвайте близък до зоната на комфорта ви ливъридж: Използването на ливъридж 50:1 означава, че неблагоприятно движение с 2% ще унищожи всичкия ви капитал. Ако сте относително предпазлив трейдър, използвайте по-ниско ниво на ливъридж – 5:1 или 10:1.

Въпреки че високата степен на ливъридж увеличава както възвращаемостта, така и рисковете, с помощта на няколко мерки за безопасност негативният ефект може да бъде ограничен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
deBill
преди 10 години
господина явно не е никак в час със ползите на левъриджа. дали с левъриж или без него ако нямаш воля и дисциплина стопа да ти е на 2-5% то нямаш място в тази търговия. тези елементарни расъжения са за начинаещи.а за ползите трябва всеки който малко се замисли ще разбере че не са толкова в това да участваш с голяма сума
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Какво мислите за идеята да се ползва леверидж като вариант на хеджиране?Да кажем имам 40К долара влог. Обаче се опасявам от бурна доларова инфлация. Тогава си купувам застраховка , а именно, за 2000 долара, при леверидж 20:1 си купувам злато за 40Л долара. Така ако долара не се срине, може да спечеля малко от златото или да загубя в най-лошия случай 2000, НО ПЪК ако опасенията ми за бурна инфлация се оправдаят, то златото ще ме изтегли от калта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още