IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управлението на приоритетите – факторът за успешен бизнес

В правилното подреждане на приоритетите ни се крият голяма част от решенията на проблемите

10:39 | 18.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Възникването и решенията на всички проблеми е мисловен процес и се случва първо в нашите глави. Много често правилните въпроси и последващите ги правилни отговори разкриват решенията, но дори и тогава от нас зависи как ще постъпим – какви реални действия ще предприемем. В този процес е важно да можем да погледнем от различна гледна точка. Да излезем от статуквото и да видим какво се вижда отстрани. Да потърсим различно мнение. За това обаче се изисква и смелост - да си позволим да ползваме външни услуги в помощ на нашето развитие и успешно управление. Фокусирани върху разходите, за да подобрим резултатите, не си позволяваме да дадем приоритет на инвестиции в стойност, неизмерима с числа. Започваме да мислим краткосрочно. Така пропускаме дългосрочната полза от инвестициите в подобряване на фирмената култура - важността на усилията за грижата за хората и постоянната работата с персонала на фирмата.

Понякога правим крачки в тази посока, но очакването ни за бързи резултати (приоритет на резултатите) ни отчайва и отказва от полагане на повече усилия и постоянство. Така е и с търсенето на външна подкрепа. Бариерите, че външните консултанти са много скъпи и не можем да си ги позволим, ни спират да потърсим решение, което е за нашето ниво на бизнес. Притъпяват нашите възможности да отсеем, да усетим и намерим най-подходящото за нас.

Всички знаем, че всяко едно пътуване започва с първата малка крачка. Малките крачки не изискват голям ресурс, но ни показват дали е вярна посоката. Помагат ни да открием и следваме нашите приоритети. Разбира се, те трябва да са в унисон с движещите сили в глобалната икономика и времето, в което живеем, но и съобразени с нашата специфична среда. А възможностите за развитие на бизнеса в България са много големи, просто приоритетите ни са леко изместени под влияние на масовите западните модели на работа на фирмите.

Има въпроси, отговорите на които могат да ни отведат до правилните решения и действия. Въпроси, върху които можем да се замислим, а отговорите им може да са ключът към отваряне на възможности за нашия бизнес.

Ще споделя част от въпросите, които сам си задавам и са ми помогнали:

Нужно ли е да се фокусирам върху конкуренцията, или по-скоро да мобилизирам енергия за собствените си предизвикателства?

Защо да не включа в приоритетите си изграждане на истински партньорства?

Може би е по-важно да участвам в една безкрайна игра, като живота, без да се стремя да бъда победител?

Кое има по-голяма стойност - да построиш чешма и тя да остане след теб и за поколенията, или просто да се напиеш сега, защото си жаден?

„Тази статия е мъниче“, (в Уикипедия често се използва този израз и подканва всеки, който може да допълни.), като целта ѝ е не да ни вкарва в „правия път“ или да доказва колко много знае авторът ѝ, а да ни накара да се замислим, да ни провокира да погледнем с други очи, да прочетем и да научим нещо ново. Приоритет на този текст е да предизвика правилните въпроси, за да намери всеки от нас сам правилните отговори за себе си. Само хората, които търсят и знаят добре, че не знаят всичко, имат силата да се отворят, да учат и да се усъвършенстват и те са тези, които намират. Те са тези, които успяват.

*Авторът е бизнес консултант в сферата на фирменото управление с дългогодишен опит в реалния бизнес. Материалът е изготвен специално за Investor.bg, заглавието е на редакцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още