IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истински лидер ли сте?

Запознайте се с краткия наръчник за лидерство на Мурад Чаудри от Университета Брунел, вдъхновен от футболен мач с ръководството на Уимбълдън

11:25 | 01.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Истински лидер ли сте?

Множество компании по целия свят – както малки, така и големи, залагат на силните лидерски умения сред ръководните си кадри. Изграждането на сплотен екип и извънработните комуникации са част от безброя различни техники, поставящи истинския лидер над обикновения традиционно възприет ръководител на екип.

Една от предпочитаните техники е т.нар. "мотивационно говорене". Някои компании прибягват до публични срещи с доказани лидери от други индустрии. Други залагат на набиращите все по-голяма популярност спорни психолози. Целта винаги е една – разчупване на монотонността и внасяне на допълнителен колорит в сивото ежедневие. Доколко обаче това е успешно?

Често тези мерки удрят на камък. Баналностите наистина изобилстват в корпоративния свят. Всеки "поставя клиента на първо място" и казва "нашите хора са най-големият ни актив". Налице обаче е далеч по-подходяща тактика.

"Съвсем наскоро имах привилегията да изиграя един мач с ръководните кадри на футболния отбор "Уимбълдън" – клуб, подвизаващ се в четвъртото ниво на английския професионален футбол. Мениджър на тима е Нийл Ардли, а негов помощник – Нийл Кокс. И двамата са бивши футболисти във Висшата лига на Англия. Времето, което прекарах на терена бе ограничено – около 20 минути през първото полувреме и близо 25 през второто. Тези 45 минути наистина изглеждат малко, но заедно с тези двама господа на терена успях да науча много повече, отколкото през всичките хиляди часове, отделени за учебни занятия, семинари и управленски теории", разказва пред CBNC впечатленията си Мурад Чаудри от Департамента по математически науки в Университета Брунел.

Това кара Чаудри да изготви кратък наръчник за лидерство – четиво със задължителна важност за всеки, които се стреми "да води отбора". Идеите бързо могат да се прехвърлят в корпоративната среда, пък и излиза далеч по-евтино и бързо от всички така популярни напоследък MBA (Master of Business Administration) програми.

1. Всеки човек трябва да бъде третиран като равен, както при бизнес отношенията, така и при комуникациите от личен характер.

Забелязах, че Нийл Кокс не прави разлика в начина, по който говори с хората в екипа, независимо от техните способности или позиции. Той инструктира по абсолютно еднакъв начин всеки един. Това изгражда огромна вярност и доверие.

2. Пример за подражание.

Това не е нищо ново, всички знаем за какво става дума. Разликата е, че тези две момчета наистина са успели да го постигнат. Те полагат усилия постоянно. Всички могат да го видят. Това има огромен вдъхновяващ ефект върху членовете на екипа.

3. Осигуряване на непрекъснато насърчаване.

Всеки обича да се чувства оценен. Както когато нещата вървят добре, така и когато са зле. Ардли и Кокс насърчаваха играчите си при всяка възможност – както за незначителен успех, така и при голям триумф. Това, транформирано в корпоративна среда, има невероятен успех.

4. Поддържане на доверието въпреки грешките.

Когато един играч направи грешка и не успя да отбележи гол, той запази самообладание и продължи да играе по същия начин. Треньорите от своя страна продължиха с насърчаването по същия начин. Това е изключително вдъхновяващо и кара всеки да се постарае още повече.

5. Направете така всеки да се почувства част от отбора. Без отделни групички, без фаворити, без вътрешни кръгове.

Каквато и да е реалността, достатъчно е всички да се чувстват, че са част от един и същи отбор. И най-важното – че никой не е по-предпочитан от другия. Да, такава е баналната истина: тъжно, но факт – в 9 от всеки 10 офиса това не се спазва.

6. Включването на всички в играта.

Това е пряко следствие от т.5 и е един от начините хората да получат вдъхновение, да се почувстват специални в работата, която вършат. Чували сме го доста често, но разликата между повечето корпоративни мениджъри и тези от екипа на "Уимбълдън" е, че последните наистина са го постигнали.

7. Доверете решение на вашите подчинени.

Това ще ги накара да искат да се справят добре и ще ги вдъхнови още повече. Нийл Ардли и Нийл Кокс въплъщават тази черта перфектно – те отдават част от тактическите решения по време на мач на самите състезатели.

Хората класифицират "истинския лидер" по редица критерии. Всъщност, понятието се свежда до това да вдъхновяте хората и да ги карате да искат да ви следват. Докато покачвате заплатите и подобрявате условията на труд, всички ще искат да са с вас. Но има един лесен начин да разберете дали успявате да се справите наистина.

Направете допитване сред вашия екип кой ще ви последва на друго работно място. Къде е уловката ли? Предложете им по-ниско заплащане. Ако никой не ви последства, то тогава се налага отново да прочетете наръчника на Мурад Чаудри. Вие не сте истински лидер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още