IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Етапи в развитието на трейдъра

Стига да го желаем, на определен етап от нашето развитие, ще направим първата стъпка в процеса по трансформирането ни в успешни играчи

09:16 | 02.08.06 г.
Етапи в развитието на трейдъра

Най-просто казано борсовата търговия представлява игра с числа по разпознаване на определени модели. Ние използваме пазарния анализ за идентифициране на тези модели, за определяне на риска и за решение къде да вземем печалбата си. Отделната сделка или е успешна, или не е. Във всеки случай ще преминем към следващата сделка. Това е просто, но не е лесно. В действителност играта на финансовите пазари е най-трудното нещо, с което някога сме се захващали. Причината за това не е, че се изисква особен интелект, точно обратното - колкото повече си мислим, че знаем, толкова по-малко ще сме успешни. Освен това играта е трудна, понеже трябва да действаме в състояние на неопределеност, независимо от това, че в определени моменти анализът ни може да се окаже перфектен. За да постигнем успех, е необходимо да можем да управляваме по правилен начин нашите очаквания, а за да постигнем това, трябва да имаме ментална структура, организирана по такъв начин, че да възприемаме пазара без илюзии. Но преди да постигне това, неизбежно всеки трейдър в своето развитие минава през три нива, които ще разгледаме в настоящата статия.

Първото ниво е механичното. На това ниво ние правим следното:

  1. Изграждаме вярата в себе си, която е необходима, за да можем да действаме в условията на сфера без ограничения;

  2. Научаваме се да изпълняваме безупречно дадена стратегия за игра;

  3. Обучаваме съзнанието си да мисли във вероятности;

  4. Създаваме силно убеждение в нашето постоянство като трейдъри.

След като сме преминали това ниво, можем да преминем към субективното ниво. При него ще използваме всичко, което сме научили за пазарното поведение, тук е налице по-голяма свобода, така че ще можем да наблюдаваме склонността си да правим грешки, които са резултат от вътрешните ни конфликти.

Третото ниво е интуитивното - то е само за най-напредналите. Равнява се на получаването на черен колан в бойното изкуство.

Особеността е, че не можем да се опитаме да бъдем интуитивни, тъй като интуицията е спонтанна. Тя не идва от това, което знаем на съзнателно ниво и следователно рационалната част от нашето съзнание не може да се довери на информация, идваща от източник, който тя не разбира.

Механично ниво

То е предназначено да изгради необходимите изходни умения (доверие, увереност, мислене във вероятности), които действително ще ни накарат да създадем постоянни резултати. Под постоянни резултати ще разбираме стабилно нарастваща крива на капитала с малки пропадания, които са нормално следствие на преимущество, което не е проработило. Освен намирането на модел, който поставя изхода от борсовата игра в наша полза, постигането на стабилно растяща крива на капитала е резултат от систематичното елиминиране на склонност ни да правим грешки, базиращи се страха или на еуфорията ни. Системното избягване на грешките и разширяването на чувството ни за самооценка изисква придобиването на умения, които са напълно психологически по своята същност, защото в най-чистата си форма са просто убеждения.

Ако постигането на постоянни резултати е основната ни цел като трейдъри, тогава създаването на убеждение (съзнателно, заредено с енергия разбиране, което е устойчиво на промяна и изисква изразяване), че ние сме постоянно успешни трейдъри, ще действа като първичен източник на енергия, който ще управлява нашите възприятия, разбирания, очаквания и действия по начин, който удовлетворява нашето убеждение и впоследствие и нашата цел. Създаването на постепенно налагащо се убеждение, че сме успешни играчи изисква придържането към определени принципи, присъщи за успеха. Някои от тези принципи без съмнение ще са в конфликт с определени компоненти от досегашната ни ценностна система, които сме придобили от миналия ни опит като борсови играчи.

Динамиката на енергията тук може да бъде представена по следния начин: ние желаем да изразим себе си по начин, който сме открили, но първоначално това е невъзможно. За да удовлетворим своето желание, трябва да преминем през активен процес на трансформация. Техниката е проста: нужно е да се фокусираме толкова силно, колкото можем, върху това, което искаме да постигнем, и малко по малко да деактивираме конфликтните убеждения и да засилим значението на убеждението, което е в съответствие с нашето желание.

Стига да го желаем, на определен етап от нашето развитие, ще направим първата стъпка в процеса по трансформирането ни в успешни играчи. Когато става дума за личностна трансформация, важни компоненти са необходимостта ни за трансформация, която ще породи мотиви за действие в тази насока, яснотата на нашето намерение и силата на стремежа ни.

Първата стъпка в процеса по създаване на постоянство е да започнем да наблюдаваме себе си по отношение на това, което мислим, говорим и правим, понеже всеки един от тези процеси има значение за формирането на определени убеждения в менталната ни система. Идеята е да се научим да бъдем обективни наблюдатели на нашите собствени мисли, думи и дела. Първата възможност да се предпазим от извършването на грешки като борсови спекуланти е да уловим себе си, че мислим за нейното извършване (последната стъпка е да се хванем в процеса на самото извършване). Така че ако не се заемем със задачата да бъдем обективен наблюдател на тези процеси, то осъзнаването на грешката винаги ще бъде като следствие, особено когато сме в състояние на дълбоко разочарование и самосъжаление.

Особеност при самонаблюдението е, че трябва да го извършваме без самооценка. В противен случай рискуваме да асоциираме грешките с емоционална болка, а това може да се яви като пречка да ги признаем. Неизправянето срещу грешките ни в ежедневния живот няма такива катастрофални последствия както в процеса на борсова игра, но ако постигането на постоянни резултати е следствие от елиминирането на грешките, то непризнаването на грешките е сериозна пречка да достигнем целта си.

Всъщност стремежът за прикриване на грешките е присъща черта на човешката природа. Правенето на грешки е естествено следствие от съществуването ни и ще продължи докато не стигнем момента, в който:


  1. всички наши убеждения са в абсолютна хармония с нашите желания;

  2. всички наши убеждения са структурирани по начин, който съответства на това, което работи от гледна точка на обкръжаващата среда.

Очевидно предпоставките за извършване на грешки са огромни, даже неизбежни. Особено грешките, които се дължат на убеждения, които са в конфликт с нашите цели и не са винаги ясно изразени, но ние знаем, че те ще действат като противоположна сила, ще защитават своята версия за истината пред нашето съзнание и то ще го направят по много различни начини.

Например това, което се явява разлика между постоянно добрите спортисти и останалите, е отличителната липса на страх от правенето на грешки, т.е. те не считат, че грешките ги омаловажават като личности или с други думи - те не разполагат със сортирана негативна енергия, която чака удобен момент да се нахвърли върху тяхното съзнание, така както хищникът изчаква и се нахвърля върху плячката си. Една от причините да могат да превъзмогнат грешките си вероятно е фактът, че са израснали сред либерални родители, учители или треньори, които са ги научили да коригират грешките си с привързаност и приемане. Обикновено повечето от нас са научени да коригират грешките си с гняв, нетърпение и ясно изразено неприемане. Следователно големите спортисти възприемат грешките като мястото, където да фокусират стремежа си за растеж и самоподобрение, докато останалите разглеждат грешките според убежденията от рода на “Грешките трябва да се избягват на всяка цена”, “Нещо не е наред с мен, когато направя грешка”, “Когато направя грешка, съм лош”.

Нека сме наясно, че всяка мисъл, дума или действие подсилва дадено убеждение за нас самите. Ако искаме да стане постоянно успешни борсови играчи, грешките не може да съществуват под формата на негативно зареден контекст, както се съдържат при повечето хора.

Ние трябва да можем да наблюдаваме себе си, но това ще е трудно, ако имаме склонността да изпитваме емоционална болка, когато забележим себе си в процес на извършване на грешка.

Ако тази склонност съществува, то имаме два варианта:


  1. да работим по придобиването на нов набор от убеждения, зареден с положителна енергия относно значението на извършване на грешка и да деактивираме заредените с негативна енергия убеждения;

  2. ако първият избор е нежелателен, можем да избегнем възможността за извършване на грешки чрез установяване на определен план за игра.

Това означава, че ако сме решили да играем и да не наблюдаваме себе си, но същевременно искаме постоянни резултати, тогава играта по механична система ще разреши тази дилема.

Вижте всички статии от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още