IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилски министър: Намираме се в международна валутна война

Правителствата по света се опитват да обезценят валутите си в опит за подобрение на конкурентността на икономиките си

13:22 | 28.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Бразилски министър: Намираме се в международна валутна война

Светът се намира в „международна валутна война“, смята финансовият министър на Бразилия Гуидо Мантега. Според него правителствата по света се надпреварват в опитите си да обезценят валутите на страните си с цел повишаване на конкурентността на износа, съобщава Financial Times.

“Намираме се в условията на международна валутна война, масово обезценяване на валутите. Това ни заплашва, защото понижава конкурентоспособността ни“, заявява Мантега.

Изказването на бразилския финансов министър идва след серия от интервенции, осъществени от централните банки през последните седмици. Действия по посока обезценка на валутите си направиха Япония, Южна Корея и Тайван, а Китай продължава да бъде критикуван, че поддържа курса на юана на изкуствено ниско ниво.

Властите в страни като Сингапур, Колумбия и Швейцария доста често посочват като проблем поскъпването на валутите си.

Слабата валута превръща износа от дадена страна в по-евтин, което носи конкурентно предимство на местните износители. В настоящата ситуация доста страни се опитват да подкрепят икономиките си именно чрез повишаване на износа и насърчаване на производството.

От началото на миналата година бразилската валута е поскъпнала с около 25 на сто спрямо долара, което я превръща в една от най-добре представящите се парични единици в света. Това обаче се отразява негативно на износителите от страната и предизвиква опасения за икономическия растеж.

До този момент обаче властите в Бразилия не са предприели никакви драстични действия за понижаване на курса на валутата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Гари
преди 13 години
Тази обезценка на валутата носи изгоди за износа само в краткосрочен план и е всъщност прикритие на истинската цел - обезценка на държавните дългове чрез инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още