IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден внос сви търговския излишък на Германия

Немският внос се увеличава значително по-бързо от износа, а търговският излишък се свива с близо 20% на годишна база

10:33 | 07.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Рекорден внос сви търговския излишък на Германия

Търговският излишък на Германия се сви значително през ноември, след като вносът на стоки в страната се увеличи с далеч по-бързи темпове, отколкото износа, и освен това отбеляза рекордно високи нива. 

В резултат на това положителното търговско салдо на най-голямата европейска икономика намалява с близо една пета през ноември до 12,9 млрд. евро в сравнение с 16 млрд. евро излишък преди година.

През ноември Германия е изнесла стоки за общо 88 млрд. евро, а вносът нараства до исторически рекорд от 75,1 млрд. евро. В сравнение със същия месец преди година износът е нараснал с 21,7%, докато вносът е скочил с 33,3 на сто.

През 2009 година Китай изпревари Германия и стана най-големият износител в света. Все пак стойността на немския износ през ноември е най-високата от октомври 2008 г.

Данните на немската статистическа служба показаха още, че търговският излишък на Германия се е свил и в сравнение с октомври. Причина за това отново е по-бързото увеличение на вноса - с 4,1% на месечна база през ноември, докато износът нараства по-слабо с 0,5 на сто.

Пазарните очаквания бяха за увеличение на стойността на търговския излишък.

Междувременно салдото по текущата сметка на Германия възлиза на 12 млрд. евро през ноември. Отчита се излишък по сметките „Услуги“ и „Нетен доход“ от съответно 0,9 млрд. евро и 3,6 млрд. евро. Текущите трансфери обаче са отрицателни и възлизат на 4 млрд. евро. Преди една година положителното салдо по текущата сметка на страната е било 15,2 млрд. евро.

Предварителните оценки на Bundesbank показват, че немската икономика е нараснала с 3,6% през 2010, което е рекордно темпо на ръст от обединението на Източна и Западна Германия преди две десетилетия.

Еврото поевтинява за четвърти пореден ден срещу щатския долар днес, като губи още 0,2%. Към 10:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2982 долара. От началото на тази седмица еврото се е понижило с близо 3% срещу долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още