IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работните места в частния сектор на САЩ се увеличават

Броят на планираните от големите американски работодатели съкращения намалява почти наполовина за последната година

16:18 | 02.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Заетостта във всички основни частни сектори на щатската икономика расте. Снимка: www.sxc.hu</p>

Заетостта във всички основни частни сектори на щатската икономика расте. Снимка: www.sxc.hu

Частните компании в САЩ разкриха повече от очакваното нови работни места през януари и заетостта в частния сектор на американската икономика нарасна за 12-ти пореден месец.

Обнадеждаващи за пазара на труда, който остава слабото място на щатската икономика, бяха и данните за рекордно ниския за януари брой на планираните от големите американски работодатели съкращения.

Компаниите от частния сектор са разкрили още 187 хил. работни места в рамките на януари, след като през декември броят на служителите им се увеличи с рекордните 247 хил. Докладът на консултантската агенция ADP Employer Services се оказа по-добър от очакваното от пазарни анализатори повишение на заетостта със 148 хил.

От ADP коментират, че разкриването на работни места се ускорява от средата на 2010 г., като се отчита солиден ръст в заетостта във всички основни сектори на икономиката през последните месеци.

Месечното проучване на пазара на труда в страната на ADP излиза два дена преди по-подробния доклад за заетостта в неселскостопанските отрасли на икономиката на американското правителство.

ADP Employer Services обработва информацията за изплащаните от около 500 хил. работодатели в САЩ заплати. От доклада на агенцията става ясно, че увеличението на работните места през януари е било най-осезателно в сектора на услугите.

Освен това заетостта расте много по-бързо при работодателите от малък и среден калибър, отколкото в компаниите с повече от 500 служители. Засега обаче увеличението на новите работни места в частния сектор на САЩ не е достатъчно, за да се понижи високата безработица в страната, която остава над 9% от средата на 2009 г.

ADP следи изменението на заетостта в частните отрасли на щатската икономика без селскостопанския и държавния сектор.

Отделни данни на консултантската компания Challenger, Gray & Christmas показаха, че планираните от големите американски работодатели съкращения са възлезли на 38 519 през януари, което е с 46% по-малко в сравнение с януари 2010 и рекордно нисък брой за този месец от годината.

В сравнение с декември обаче заплануваните за закриване работни места са се увеличили с 20 на сто.

Официалните данни на американското правителство за пазара на труда през януари в края на седмицата се очаква да покажат, че безработицата в САЩ се е повишила от 9,4% на 9,5%. Работните места в неселскостопанските отрасли на икономиката (частен и държавен сектор) се очаква да нараснат със 133 хил., което ще е четвъртото им поред месечно увеличение.

Към 16:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3787 долара, като щатската валута напредва с 0,3 на сто от началото на днешната валутна сесия след двата поредни дни на загуби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още