IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефлацията в Япония се топи заради високите цени на петрола и храните

Японските компании са започнали да вдигат цените на своите стоки в отговор на по-високите разходи за суровини

10:11 | 25.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Дефлацията в Япония се топи заради високите цени на петрола и храните

Дефлацията в Япония намаля осезателно през януари, отбелязвайки най-слабото си темпо на ръст за последните близо две години.

Бързото повишение на световните цени на енергията и храните през последните месеци оказа своето влияние и върху японските компании, като ги накара да прехвърлят към потребителите увеличените си производствени разходи, пише Bloomberg.

Цените на потребителските стоки в Япония са намалели с 0,2% на годишна база в сравнение с годишна дефлация от 0,4% през декември.

Японските компании са започнали да вдигат цените на своите стоки в отговор на по-високите разходи за суровини, което смекчава дефлацията в страната. В резултат на това дефлацията в Япония забавя темповете си на ръст за четвърти пореден месец.

Цените на петрола са се повишили с 10% през тази година на фона на антиправителствените протести и размириците в страните от Близкия Изток и Северна Африка, които са сред най-големите износители на петрол в света.

Междувременно цените на редица селскостопански стоки скочиха заради растящото търсене в развиващите се икономики и лошите климатични условия в Русия, Китай, САЩ, Австралия и Канада, които вредят на реколтата от зърно, памук и царевица.

Подобно поскъпване на храните и петрола през 2008 г. вдигна годишната инфлация в Япония до 2,4% през юли и август тази година. Цените на потребителските стоки започнаха да падат през март 2009 г. в отговор на тежката икономическа криза.

След последната си среща Японската централна банка обеща да държи лихвените проценти в страната на рекордно ниското ниво от 0,1%, докато инфлацията не достигне целевото ниво от около 1 на сто.

Японската йена се търгува при 81,85 йени за долар към 10:05 ч. българско време, като курсът й остава почти без промяна след трите поредни дни на повишение.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още