IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помощите за безработица в САЩ падат

Броят на трайно безработните лица падна до най-ниските си нива в последните две и половина години

16:23 | 21.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Пазарът на труда в САЩ се възстановява, но бавно. <i>Снимка: sxc.hu</i></p>

Пазарът на труда в САЩ се възстановява, но бавно. Снимка: sxc.hu

Новите молби за помощи при безработица в САЩ намаляха през миналата седмица, докато броят на трайно безработните лица падна до най-ниските си нива за последните две и половина години.

Данни на американското министерство на труда показаха, че броят на американците, които са подали молби за социални помощи заради безработица през миналата седмица, е намалял до 403 хил. в сравнение с 416 хил. за предишните седем дни.

Понижението обаче се оказа по-слабо от пазарните прогнози, които сочеха за спад на новите молби за помощи при безработица под 400 хил.

Като цяло броят им варира в тесен интервал от началото на тази година, което показва, че ще е нужно повече време за възстановяване на пазара на труда в САЩ, въпреки че икономиката на страната започна да расте още през третото тримесечие на 2009 г.

Все пак обнадеждаващи бяха данните за броя на т. нар. трайно безработни лица, който пада до най-ниските си нива от септември 2008 г. Това са всъщност американците, които получават помощи за безработица поне две седмици.

Данните на министерството на труда показаха, че броят им за седмицата до 9 април пада със 7 хил. до 3,7 млн. души.

Щатският долар поевтинява силно срещу еврото за трета поредна сесия днес. Към 16:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,46 долара, като щатската валута поевтинява с 0,5% за деня и с 1,2% за седмицата.

Доларовият индекс, който следи курса на щатския долар срещу кошница от валути, падна до най-ниските си стойности за последните три години днес. За това помогна решението на S&P да даде негативна перспектива на щатския държавен дълг в началото на седмицата, както и ниската ликвидност на валутните пазари в сесията преди Великден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още