IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагласите за икономиката на Швейцария се влошават

Според редовното изследване на ZEW се понижават както прогнозите за бъдещето, така и оценките на актуалното състояние на страната

14:00 | 25.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Нагласите за икономиката на Швейцария се влошават

Индексът на икономическите очаквания за Швейцария е паднал до най-ниското си ниво за последните повече от две и половина години, показват данни на изследователския институт ZEW, цитирани от MarketWatch.

Актуалните данни за индекса показват, че през август стойността му пада с 12,5 пункта до -71,4 пункта. Това е най-ниското ниво от декември 2008 година насам. Месец по-рано стойността на показателя беше -58,9 пункта.

В допълнение на все по-мрачните очаквания за бъдещето се влошава и индексът на настоящите условия. През август стойността му е 34,3 пункта, което е с цели 18,6 пункта по-малко от предходния месец.

Като позитивна новина може да се определи понижението на очакванията за инфлацията, като едва 14,3% от участващите в анкетата на ZEW са посочили, че очакват животът да поскъпне в рамките на следващите шест месеца. През юли такива очаквания имаха 23,5 на сто от анализаторите.

Поради всичко това силно намаляват прогнозите за увеличение на лихвения процент. Индексът, който измерва нагласите в тази посока, се понижава от 18,2 пункта през юли до -11,4 пункта през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още