IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорското доверие в Германия продължава да се понижава

Индексът удари почти тригодишно дъно при отложени инвестиции на фирмите и потребителски разходи, породени от задълбочаващата се европейска дългова криза

16:05 | 18.10.11 г.
Инвеститорското доверие в Германия продължава да се понижава

Доверието на германските инвеститори се понижи повече от очакваното през октомври, добавяйки допълнителен сигнал, че европейската дългова криза натежава върху ръста дори на най-голямата икономика в региона, става ясно от поредното проучване на базирания в Манхайм Център за икономически изследвания (Zentrum fur Europaische Wirtschaftsforschung – ZEW), цитирано от CNBC.

Индексът е паднал до -48,3 пункта от -43,3 пункта през септември, докато анализаторите очакваха спад до -45 пункта.

Това е най-ниското ниво на показателя от ноември 2008 г.

От ZEW твърдят, че спадът отразява притесненията за слабата икономическа активност в Германия и за задълбочаващата се европейска дългова криза.

„Поради спада в продажбите на дребно и при новите поръчки в промишлеността експертите по финансовите пазари успяха да видят как страховете им, че настоящата дългова криза може да накара германските компании и потребители да отложат инвестиции и потребителски разходи, се оправдават“, се посочва в съобщение на институцията, цитирано от MarketWatch.

Очакванията за ускоряване на ръста в Германия и Европа бяха помрачени от дълговата криза в еврозоната и забавения ръст на ключови развиващи се пазари. Проблемите ще бъдат обсъждани на предстоящата тази неделя среща на лидерите на Европейския съюз и на срещата на лидерите на държавите от Г-20, която ще се проведе на 3 и 4 ноември във френския град Кан.

„Само ако срещата на високо равнище на Г-20 представи вдъхващо доверие решение за преодоляване на световната дългова криза, очакванията за германската и европейската икономика ще се стабилизират“, твърдят в бележка до инвеститорите анализатори от HSBC Group. „Засега данните на ZEW представят допълнителен знак, че импулсите за бъдещ ръст се изчерпват дори за основни държави в еврозоната като Германия“, пише още там.

Индексът за настоящите условия на ZEW също се понижи до 38,4 пункта от 43,6 пункта през септември. Той се базира на допитване до 271 германски институционални инвеститори и анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още