IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната задълбочава спада през септември

Най-голям спад на икономическото доверие е отчетен в производствения сектор и сектора на услугите

13:08 | 29.09.11 г.
Икономическото доверие в еврозоната задълбочава спада през септември

Икономическото доверие в еврозоната през септември отново е регистрирало спад, показват данни на Европейската комисия, цитирани от CNBC.

Редовното месечно проучване на ЕК в 17-те държави от валутното обединение на Европа показва, че индексът, който измерва икономическото доверие, е паднал до 95 пункта от 98,4 пункта, регистрирани през август.

Най-голям спад на икономическото доверие е отчетен в производствения сектор и сектора на услугите. Най-оптимистични са били резултатите от проучването сред предприемачите в Германия, уточняват от Брюксел.

Бен Мей, икономист в Capital Economics, посочи, че отчетеният спад е знак, че икономиката на еврозоната вероятно е на прага на рецесията. Според него, данните индикират забавяне на икономическия растеж в региона почти до нулата в контраст с отчетения в началото на годината ръст на брутния вътрешен продукт.

Данните за икономическото доверие вероятно ще окажат натиск върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да обърне курса на политиката си и да свали основната си лихва, отбелязва изданието. Ако това не се случи през октомври, то може да стане през ноември, когато италианецът Марио Драги поема управлението на институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още