IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът във Великобритания се ускори през третото тримесечие

През 2012 г. ръстът вероятно постепенно ще увеличава темпото си, но като цяло ситуацията ще е подобна на тазгодишната, коментира анализатор на RBS

15:18 | 24.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Битанският премиер Дейвид Камерън инсталира емблема на нов автомобил в завода на Toyota в Бърнастън, централна Англия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Битанският премиер Дейвид Камерън инсталира емблема на нов автомобил в завода на Toyota в Бърнастън, централна Англия. Снимка: Ройтерс

Икономическият растеж във Великобритания се ускори през третото тримесечие, след като правителствените стимули успяха да неутрализират слабото потребление и ниските нива на инвестиции, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната се е повишил с 0,5% спрямо предходното тримесечие, когато нарасна с 0,1%, показват данните на кралския статистически институт. Те съвпадат с очакванията на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg.

Потреблението за периода остава без промяна, докато инвестициите са се понижили с 0,2%. От статистическия офис посочват, че базовият растеж на острова остава слаб.

Английската централна банка, която възобнови програмата си за изкупуване на облигации в подкрепа на икономическото възстановяване, заяви, че базовият растеж вероятно е по-слаб от официално обявения поради „повишената несигурност“ около кризата в еврозоната.

Банката понижи прогнозата си за 2012 г. на половина, докато правителствени представители сигнализираха, че за в бъдеще вероятно ще са необходими допълнителни икономически стимули.

„В близко бъдеще не очакваме чувствително подобрение или промяна в условията“, казва Рос Уолкър, икономист на Royal Bank of Scotland Group Plc в Лондон. „През 2012 г. растежът вероятно постепенно ще се ускорява, но като цяло ситуацията ще е подобна на настоящата. Нямаме алтернатива. Не сме в позиция да предприемаме нови фискални стимули“, допълва той.

Спрямо същия период на миналата година през третото тримесечие британската икономика е нараснала с 0,5%.

След обявяването на данните британската лира се повиши с 0,2% до 1,5564 долара. 

За същия период британският износ е спаднал с 1% спрямо предходното тримесечие, докато вносът се е увеличил с 0,3%. Бизнес инвестициите през третото тримесечие са се понижили с 1,4%.

През октомври английската централна банка разшири програмата си за изкупуване на облигации с 75 млрд. лири до 275 млрд. лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още