IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада остави без промяна лихвата по еднодневните депозити

Влошаващата се икономическа обстановка в чужбина и стабилните икономически показатели на страната са основните причини за решението на централната банка

17:18 | 06.12.11 г.
Канада остави без промяна лихвата по еднодневните депозити

Както се очакваше Канадската централна банка остави без промяна лихвата по еднодневните си депозити на ниво от 1%, се посочва в съобщение на официалния уебсайт на финансовата институция.

Несигурността пред перспективите за световната икономика нараснаха, след като банката публикува октомврийския си доклад за монетарна политика, се казва в документа.

Условията на световните финансови пазари се влошиха, тъй като дълговата криза в Европа се задълбочава и ще бъдат необходими допълнителни мерки, за да бъде удържана, смятат експертите на банката. Сега се очаква рецесията в Европа да бъде по-ясно изразена, отколкото финансовата институция е предполагала през октомври, вследствие на затегнатата финансова обстановка, както и на необходимите мерки на строги икономии и структурните реформи, добавят те.

Последните икономически данни предполагат, че ръстът в САЩ ще бъде малко по-силен от очакваното, главно заради продължаващите силни потребителски разходи и бизнес инвестиции, отбелязват от банката.

Ръстът в Китай и останалите развиващи се пазари продължава да бъде силен, макар да са налице признаци, че той се забавя до по-умерено темпо в отговор на отслабеното външно търсене и забавените ефекти на предишната политика на затягане, се казва още в документа.

Последните икономически показатели от Канада предполагат, че ръстът през втората половина на тази година ще бъде малко по-висок от прогнозираното от банката през октомври, подчертават нейните експерти. Разходите на домакинствата са по-високи от очакваното и бизнес инвестициите остават стабилни.

По-слабите перспективи в чужбина обаче се очаква да се отразят негативно на брутния вътрешен продукт чрез финансовите и търговските канали, твърдят експертите.

Икономиката продължава да се изправя пред предизвикателствата на конкурентоспособността, включително настоящата сила на канадския долар, отбелязват от банката.

Оттам очакват, че въпреки малко по-бързия ръст на потребителската инфлация от предвиждания, той ще започне да се забавя вследствие на понижения натиск от цените на хранителните стоки и енергоносителите и продължаващия излишък на предлагането в икономиката.

Обобщавайки всички тези фактори, банката е решила да запази лихвения процент по еднодневните депозити на ниво от 1%, се посочва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още