IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните резерви на Япония достигнаха рекордно ниво

След интервенциите на централната банка от последните месеци страната вече разполага с 1,3 трлн. долара резерв

10:00 | 07.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Валутните резерви на Япония достигнаха рекордно ниво

Валутните резерви на Япония са достигнали рекордно високо ниво в края на ноември. Това показват официалните данни на финансовото министерство на страната, пише AFP.

Размерът на валутния резерв на Страната на изгряващото слънце вече е 1,3 трлн. долара. С основна заслуга за това са интервенциите на централната банка, в резултат на които през последните месеци от пазарите бяха изкупени големи количества долари.

Само през ноември валутният резерв на Япония е нараснал с близо 95 млрд. долара. По този начин е бил надминат рекордът от август, когато резервите на страната за пръв път стигнаха 1,22 трлн. долара.

Намесата на централната банка се наложи заради рязкото поскъпване на йената от последните месеци. В края на октомври японската валута стигна най-високото си ниво срещу долара от края на Втората световна война насам – 75,32 йени за долар.

За месеца до 28 ноември централната банка е продала 9,09 трлн. йени (116,99 млрд. долара), за да противодейства на поскъпването на японската валута.

Данните, публикувани днес от финансовото министерство на Япония не дават структурата на валутния резерв на страната, който е втори по размер в света. По-голям от него е единствено този на Китай, който по последни данни е в размер на 3,2 трлн. долара.

Днес курсът долар/йена се движи около нивата 77,70 йени за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още