IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в САЩ с ръст заради промишлеността

Цените на едро в САЩ неочаквано отчитат спад през декември, но основната инфлация в производствения сектор отчита ръст

19:17 | 18.01.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Фабрика на&nbsp;Boeing в Еверът, Вашингтон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фабрика на Boeing в Еверът, Вашингтон. Снимка: Ройтерс

През декември индустриалното производство в САЩ е отчело ръст, като главна причина за това е ръстът в промишленото производство, предаде Ройтерс.

Това показва, че ключовият сектор на икономиката е получил възстановителен импулс в края на годината. Индустриалното производство се е повишило с 0,4% през декември.

Очакванията за показателя бяха да отчете ръст от 0,5%, а стойността за ноември бе ревизирана низходящо до -0,3% от -0,2%, което бе първото понижение за последните седем месеца.

На годишна база индустриалното производство е нараснало с 2,9%. Така за четвъртото тримесечие показателят е отчел ръст от 3,1% на годишна база, което е десето годишно покачване. Промишленото производство, което е ключов сектор и заема около 80% от общата индустриална продукция, е нараснало с 0,9%.

Миннодобивната промишленост е отчела ръст от 0,3%, а секторът на комунално-битовите услуги е спаднал с 2,7%.

Степента на използване на капацитета при индустриалното производство е нараснала до 78,1% през декември от 77,8% месец по-рано и така остава с 2,3% под средната стойност за периода 1972 г.-2009 г. от 80,6%.

Същевременно стана ясно, че цените на едро в САЩ неочаквано отчитат спад през декември.

Индексът на производствените цени се е понижил, като основна причина за това са значително по-ниските разходи за хранителни и енергийни продукти, предаде Bloomberg.

Основната инфлация в производствения сектор обаче отчита ръст, преди всичко заради по-високите цени на лекотоварните камиони.

Индексът на производствените цени, който измерва колко производителите и търговците на едро плащат за стоки и материали, се е понижил на сезонно коригирана база с 0,1% за готови изделия през декември спрямо ноември.

Ако не се вземат предвид волатилните компоненти, като енергийни и хранителни продукти, производствените цени са нараснали с 0,3%, което е най-голямо повишение от юли 2011 г. насам.

Анкетирани от Dow Jones икономисти предвиждат индексът на производствените цени да остане на непроменено ниво на месечна база, а основният да се повиши с 0,1%. Цените на едро са нараснали с 0,3% през ноември спрямо предходния месец, след като спаднаха със същата стойност през октомври. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Андрей Любенов
преди 12 години
Индустриалното производство е по-общата група - в него влизат промишленост/комунални услуги/добивен сектор/енергетикасамото промишлено производство включва основно производството на стоки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Internet
преди 12 години
Бихте ли ми прокарали разлика между индустриално и промишлено производство...които са синоними почти на 100% и как едното зависи от другото....?Просто смешки пишете в стремежа си или да бъдете орлгинални, или просто защото не знаете смисъла на самите думи..срам за инвестора, трябва да се четат книжки повече, това му е майката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още