IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иранският риал поевтиня с 10% след европейската забрана за внос на петрол

От миналия месец досега иранската валута се е обезценила с 50%

16:55 | 23.01.12 г.
Иранският риал поевтиня с 10% след европейската забрана за внос на петрол

Иранският риал потъна с 10% до ново рекордно дъно, след като Европейският съюз реши да въведе постепенно налагане на ембарго върху вноса на петрол от близкоизточната държава и въпреки изявлението на нейния президент Махмуд Ахмадинеджад, че санкциите няма да навредят на нейната икономика, съобщи Ройтерс.

Правителствата на държавите-членки на ЕС се споразумяха за незабавна забрана за сключването на нови договори за внос на ирански петрол, както и за закупуване и транспортиране на ирански петрол и петролни продукти от 1 юли, съобщиха представители на съюза.

Забраната накара иранците да обръщат спестяванията си в чужда валута, след като усилията за ограничаване на търговията „на черно“ не дадоха резултат.

От събота, последния работен ден в Иран, до момента доларът е поскъпнал със 7% до 20 500 риала, но спрямо миналата седмица ръстът на курса е от 15%, а спрямо миналия месец – от 50%, пише Ройтерс, като се позовава на финансовия уебсайт Mesghal.

Потъването на риала вероятно ще ускори инфлацията, която е вече 20% и продължава да забързва темпо, тъй като Иран е силно зависим от вноса на потребителски стоки и стоки за междинна употреба, чиито цени се повишават с поевтиняването на иранската валута.

Днес на черния пазар доларът се разменя с 80% по-скъпо от „препоръчителния курс“ на иранската централна банка от 11 300 риала, като това е  недостъпно ниво за обикновените иранци и за повечето вносители.

Риалът поевтинява след решението от април 2011 г. за понижаване на основния лихвен процент по банковите депозити под нивото на инфлацията. Новият икономически натиск от САЩ и ЕС обаче силно ускори понижаването на курса му.

От ЕС обявиха днес, че замразяват и активите на иранската централна банка и забраняват търговията със злато и други ценни метали с банката, както и с ирански държавни институции и организации.

Според ирански медии обикновените иранци са принудени да търсят чужда валута на черния пазар вместо от официалните обменни бюра заради искането на правителството последните да не продават долари при курс по-висок от 14 000 риала за долар, което означава, че при настоящия курс те трябва да са прекратили продажбите.

През този месец властите забраниха обмяна на валута извън официално лицензираните обменни бюра, където курсовете подлежат на държавен контрол, и заплашиха да преследват наказателно онези, които бъдат хванати с чужда валута, без да могат да докажат, че са я купили законно.

„Това е причината цената на златните монети да се повиши бързо, хората не могат да намерят долари на официалния курс ... така че инвестират в златни монети“, е заявил член на асоциация за бизнес със злато, бижута и сребро в Техеран пред ежедневника Khorasan. „Фактът, че сега централната банка се отнася към търговията са долари на свободния пазар като контрабанда, е една от причините търсенето на златни монети да нарасне“, е добавил той.

От уебсайта Mesghal поставят цена на златните монети „азади“ от 10 100 000 риала за брой, което е с 3 150 000 риала, или 45%, повече от цената през миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още