IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочакван ръст на европейския износ

Повишеното търсене на европейски стоки на чуждестранните пазари е най-добрият шанс за успешен изход от рецесията, коментират анализатори

22:44 | 16.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Неочакван ръст на европейския износ

Търговските отношения на еврозоната с останалия свят през февруари се оказаха неочаквано интензивни, поради силния износ на френски и германски машини и автомобили, съобщава CNBC.

Въпреки това вносът остава слаб, тъй като доверието на европейските домакинства все още не е напълно възстановено.

През февруари износът на 17-те страни членки на валутния съюз е нараснал с 11%, спрямо същия период на миналата година. Така търговският излишък на еврозоната достига 2,8 млрд. евро от дефит възлизащ на 2,8 млрд. евро, година по-рано, разкриват данни на европейския статистически институт, публикувани в понеделник.

Повишеното търсене на европейски стоки на чуждестранните пазари е най-добрият шанс за успешен изход от рецесията, тъй като нарастващата безработица и ефектът от дълговата криза вредят на бизнес доверието и кредитирането в региона, коментират анализатори.

През февруари вносът за еврозоната е нараснал с 7% на годишна база, главно поради повишеното търсене на руски нефт и газ, в резултат на студената зима.

През 2012 г. икономиката на валутния съюз се очаква да се свие с 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още